Americanii şi ruşii pun la cale un summit al celor cinci MARI

Publicat:

Statele Unite au făcut cunoscut luni că au discutat cu Rusia despre posibilitatea unei reuniuni între liderii celor cinci ţări membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU, o dorinţă a preşedintelui rus, Vladimir Putin, notează AFP, potrivit agerpres.

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, şi omologul său rus, Serghei Lavrov, au discutat telefonic despre organizarea “într-un viitor apropiat” a unui summit al celor cinci “Mari”, pentru a marca împlinirea a 75 de ani de la înfiinţarea Naţiunilor Unite, a făcut cunoscut Departamentul de Stat într-un comunicat.


Citeşte şi: România ÎŞI SUSPENDĂ activitatea Secţiei Consulare la Washington

Statele Unite, Rusia, China, Franţa şi Regatul Unit sunt cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU care mai cuprinde încă 10 membri nepermanenţi.

Un asemenea summit ar reuni alături de Donald Trump şi Vladimir Putin pe preşedintele chinez, Xi Jinping, într-un context de tensiuni crescânde între Washington şi Beijing, precum şi pe preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi pe premierul britanic, Boris Johnson.

Departamentul de Stat nu a precizat nici unde şi nici când ar putea avea loc acest summit dorit de Vladimir Putin.

Donald Trump a lăsat deschisă uşa participării preşedintelui rus la un summit lărgit al G7 în vecinătatea capitalei americane, Washington.

Citeşte şi: Ziua Franţei este sărbătorită sobru; Macron îşi prezintă planul post-epidemie

Rusia a fost exclusă din G8, unul din principalele formate de negocieri multilaterale, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014.

Potrivit diplomaţiei americane, Mike Pompeo şi Serghei Lavrov au mai discutat luni despre Afganistan şi securitatea alegerilor.

Recent, mai multe jurnale din Statele Unite au raportat că Moscova a plătit prime unor insurgenţi apropiaţi talibanilor pentru a ucide soldaţi americani în Afganistan.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

R.Moldova are 12.316 de medici activi

R.Moldova are 12.316 de medici activi În sistemul medical din Republica Moldova activează 12.316 medici. Datele au fost făcute publice de Ministerul Sănătății în contextul...

Un moldovean a fost prins cu o maşină furată din Germania

Un moldovean a fost prins cu o maşină furată din Germania Un automobil furat din Germania a fost găsit sâmbătă, 5 octombrie curent, în punctul...

Părinţii vor încasa direct de pe card indemnizațiile pentru copii

Părinţii vor încasa direct de pe card indemnizațiile pentru copii Părinții care au ridicat certificatul de naștere al copilului sunt îndemnați să perfecteze un card...

Au vrut să zboare cu zeci de pachete de țigări în bagaje, dar au fost prinși și riscă penalități

Au vrut să zboare cu zeci de pachete de țigări în bagaje, dar au fost prinși și riscă penalități Și-au burdușit bagajele cu zeci de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.