X

Americanii vor să-și mute bombele nucleare din Turcia

Oficiali americani au transmis planurile autorităților de la Washington de a muta cele aproximativ 50 de bombe nucleare de la baza aeriană americană İncirlik din Turcia, din cauza potențialului lor de a deveni subiectul unor negocieri între Ankara și Washington, relatează cotidianul The Guardian, conform mediafax.

Deși Donald Trump a dat undă verde ofensivei turce în Siria, Congresul din Statele Unite a anunțat impunerea de sancțiuni severe Turciei, în vederea descurajării atacurilor întreprinse de aceasta împotriva kurzilor sirieni. În acest context, unii oficiali americani au anunțat planurile Washingtonului de a muta armamentul nuclear găzduit de baza aerină americană İncirlik din Turcia, pentru a preveni transformarea acestora în subiectul negocierilor dintre cele două state.

Citește și: Trump l-a sunat pe Erdogan să-i ceară oprirea INVAZIEI în Siria

Confrom informațiilor transmise de oficialii americani, prezența bombelor nucleare de gravitate B61 la baza de la İncirlik, aflată la aproximativ 160 de km de frontiera cu Siria și pe care aceasta o împarte cu aliații turci, devine o problemă pentru calculele strategice ale Statelor Unite.

Președintele turc Erdogan a anunțat că va răspunde agresiv încercărilor țărilor occidentale de a izola Turcia sau de a opri ofensiva acesteia în Siria. „Noi suntem hotărâți în a ne duce operațiunea la final. Noi vom termina ce am început”, a transmis șeful de stat de la Ankara.

Citește și: Trump impune SANCȚIUNI împotriva Turciei

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a autorizat luni impunerea de sancțiuni împotriva liderilor de la Ankara, reintroducerea tarifelor vamale pentru oțelul turc și renunțarea la ideea încheierii unui acord comercial cu Ankara.

Armata Turciei a lansat săptămâna trecută operaţiuni militare în nordul Siriei, de-a lungul frontierei comune, vizând grupuri insurgente kurde. Administraţia Recep Tayyip Erdogan vrea să creeze o „zonă de securitate” în nordul şi nord-estul Siriei, de-a lungul frontierei cu Turcia.

Tags: ankaraB61bombe nucleareDonald TrumpIncirlikRecep Tayyip ErdogansiriaSUAturciawashington
Categorii: SintezeȘtirile zilei