Amnesty acuză regimul al-Assad că desfăşoară ‘un asalt deliberat şi sistematic’ asupra spitalelor din nord-vestul Siriei

Publicat:

Regimul sirian, susţinut de aliatul său rus, desfăşoară “un asalt deliberat şi sistematic” asupra spitalelor şi structurilor medicale din nord-vestul Siriei, a denunţat vineri Amnesty International, cerând ONU să pună capăt acestor “crime împotriva umanităţii”, relatează AFP, potrivit agerpres.

Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte vineri pentru a evoca degradarea situaţiei din provincia Idleb, în nord-vestul Siriei, unde forţele lui Bashar al-Assad şi aviaţia rusă au lansat în ultimele săptămâni bombardamente criminale.


Citește și : Cel puțin opt poliţişti afgani ucişi, din eroare, în urma unui bombardament american în sudul Afganistanului

 

Raidurile vizează în principal sudul provinciei Idleb şi nordul regiunii vecine Hama, teritorii controlate de Hayat Tahrir al-Sham (HTS, fosta ramură siriană a Al-Qaida) şi alte grupuri jihadiste.

“Consiliul de Securitate trebuie să examineze crimele împotriva umanităţii din Idleb”, afirmă Amnesty într-un comunicat, denunţând “un asalt deliberat şi sistematic împotriva spitalelor şi instalaţiilor medicale” şi făcând apel “să se facă presiune asupra Rusiei”.

Circa 18 unităţi medicale au fost scoase din funcţiune de la sfârşitul lunii aprilie, potrivit ONU.

“Să bombardezi spitale (…) este o crimă de război”, deplânge Amnesty.

“Asta face parte dintr-o practică bine stabilită vizând instalaţiile medicale pentru a ataca sistematic populaţia civilă”, a subliniat Lynn Maalouf, directoare de cercetare pentru Orientul Mijlociu la Amnesty.

“Facem apel la membrii Consiliului de Securitate care se reunesc astăzi să facă tot ce le stă în putere pentru a pune capăt asaltului asupra civililor în Idleb şi să ceară socoteală responsabililor pentru aceste crime îngrozitoare”, se mai menţionează în comunicat.

Atacurile asupra spitalelor au avut loc în pofida mecanismului special instituit de ONU pentru a încerca să protejeze centrele medicale, furnizându-le beligeranţilor datele de localizare ale clădirilor în cauză.

“Personalul din patru spitale din Idleb şi Hama au transmis Amnesty International că au fost vizate de tiruri, deşi datele de localizare fuseseră împărtăşite guvernelor sirian şi rus”, denunţă comunicatul.

Citește și : Ultimele zile ale Theresei May în fruntea unui guvern britanic

Amnesty a adunat mărturii ale mai multor lucrători din domeniul sănătăţii, printre care şi o infirmieră la un spital din Kafranbel.

“Am transferat răniţii la subsol. Un al doilea raid aerian a avut loc, tăind curentul atunci când încercam să oprim sângerările”, a povestit infirmiera citată într-un comunicat. “Apoi un al treilea şi un al patrulea raid”, a mai spus ea.

Siria este devastată din 2011 de un război civil care s-a soldat cu 370.000 de morţi, a provocat fuga a milioane de persoane şi a divizat ţara.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sake sustenabil: Un producător din Tokyo foloseşte muzică şi metode moderne pentru a contracara impactul climatic

Sake sustenabil: Un producător din Tokyo foloseşte muzică şi metode moderne pentru a contracara impactul climatic Sunetele blânde produse de un flaut reverberează în spaţiul...

Lungmetraje cu Pamela Anderson, Jennifer Lopez şi Jude Law, în programul Festivalului Internaţional de Film de la Toronto

Lungmetraje cu Pamela Anderson, Jennifer Lopez şi Jude Law, în programul Festivalului Internaţional de Film de la Toronto Festivalul Internaţional de Film de la Toronto...

Ministerul Culturii: Directoarea Ansamblului ‘Joc’ a admis abateri disciplinare grave

Ministerul Culturii: Directoarea Ansamblului 'Joc' a admis abateri disciplinare grave Directoarea interimară a Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare „Joc”, Aliona Strâmbeanu, suspendată anterior din...

Ronald Rowe, numit director interimar al US Secret Service

Ronald Rowe, numit director interimar al US Secret Service Directorul adjunct al US Secret Service, Ronald Rowe, a fost numit la conducerea Secret Service după...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.