X

Amnesty International cere achitarea celor 11 activişti în domeniul drepturilor omului judecaţi pentru terorism în Turcia

Turcia trebuie să-i achite pe cei 11 activişti în drepturile omului al căror proces este reluat miercuri, în baza unor acuzaţii legate de terorism, a susţinut marţi organizaţia Amnesty International, informează dpa, potrivit Agerpres.

Toţi aceşti activişti – inclusiv germanul Peter Steudtner şi suedezul Ali Gharavi – au fost eliberaţi din închisoare în aşteptarea procesului în care sunt acuzaţi de “apartenenţă la o organizaţie teroristă”.

Citește și : FT: Facebook şi Google aderă la noile standarde ale Internetului

“Fără ca o fărâmă de evidenţă credibilă să fie prezentată pentru a acorda substanţă acuzaţiilor absurde formulate împotriva lor, este cazul să se pună punct acestei farse judiciare şi să fie achitaţi aceşti bărbaţi şi femei care şi-au dedicat vieţile pentru a apăra drepturile altora”, a spus Kumi Naidoo, secretar general al Amnesty.

Taner Kilic, preşedintele de onoare al Amnesty în Turcia, a fost ultimul eliberat pe cauţiune, în august. El se află în custodie din iunie 2017, sub acuzaţii ce includ “legături cu persoane care au participat la lovitura de stat din iulie 2016”. El a fost de asemenea acuzat pentru descărcarea unei aplicaţii de mesagerie suspecte pe telefonul său mobil.

Cei 11 activişti au fost arestaţi în timpul unui workshop în domeniul drepturilor omului.

Citește și : Peste 2.000 de migranţi s-au înecat în Mediterană de la începutul acestui an

“Taner şi cei 10 din Istanbul sunt nişte simboluri puternice a ceea ce se întâmplă în timpul represiunii neobosite care are loc astăzi în Turcia”, a subliniat Naidoo. El a declarat că tribunalul trebuie “să respingă acum ameninţarea unei condamnări care atârnă inutil deasupra capetelor lor”.

Tags: activiştiacuzaţiAli GharaviAmnesty InternationalPeter Steudtnerturcia
Categorii: Diaspora