Amnesty International cere o anchetă internaţională în cazul Khashoggi

Publicat:

Organizaţia neguvernamentală Amnesty International a cerut joi deschiderea unei anchete internaţionale în legătură cu uciderea lui Jamal Khashoggi, în cadrul unei ceremonii pentru a marca 100 de zile de la asasinarea editorialistului saudit în consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Cerem încă o dată deschiderea unei anchete internaţionale plasate sub autoritatea ONU asupra morţii lui Jamal Khashoggi”, a precizat Amnesty International într-o declaraţie citată de una dintre responsabilele sale din Turcia, Goksu Ozahishali.


Citeşte şi: Poliţia mexicană a descoperit 20 de cadavre, majoritatea carbonizate

“Cerem justiţie pentru Jamal Khashoggi, care se lupta pentru libertatea de expresie în lumea arabă”, conform acestei declaraţii citite în faţa consulatului Arabiei Saudite la Istanbul, locul unde s-a produs această crimă care a declanşat o undă de şoc la nivel mondial şi a afectat considerabil imaginea monarhiei saudite.

După declaraţie, militanţi ai Amnesty au pus simbolic o placă având numele lui Jamal Khashoggi la intrarea pe strada care duce la consulat, unde accesul este blocat de bariere metalice.

La peste trei luni de la crima comisă la 2 octombrie, cadavrul lui Khashoggi nu a fost găsit încă, iar mai multe întrebări, printre care cea privind identitatea comanditarului sau a comanditarilor acestei operaţiuni efectuate de un comando de 15 responsabili saudiţi, rămân fără răspuns.

“Este pur şi simplu şocant că la 100 de zile de la crimă nu a fost făcut nimic concret pentru a se face justiţie”, a declarat pentru AFP Andrew Gardner, cercetător al Amnesty în Turcia.

“Din păcate, (reacţia) comunităţii internaţionale a fost de o slăbiciune siderantă, iar relaţiile comerciale şi diplomatice cu Arabia Saudită au primat în faţa principiilor umane fundamentale”, a adăugat el.

Citeşte şi: Bărbatul, care ‘a plantat’ colete suspecte la ambasadele din Australia, a fost arestat

Turcia şi Arabia Saudită au deschis anchete separate, însă Ankara acuză cu regularitate Riadul că nu cooperează şi are semne de întrebare în legătură cu dorinţa autorităţilor saudite de a încerca să îi identifice pe “cei care au dat cu adevărat ordinele”.

Oficiali turci şi americani consideră că responsabil de crimă este prinţul moştenitor saudit Mohammad bin Salman, acuzaţie pe care autorităţile saudite o resping categoric.

Un proces a fost deschis săptămâna trecută în Arabia Saudită. Procurorul a cerut pedeapsa cu moartea împotriva a cinci persoane ale căror identităţi nu au fost dezvăluite.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.