X

Amnesty International îi critică dur pe liderii mondiali. Cap de listă este Donald Trump

Politica preşedintelui american, Donald Trump, ‘a marcat o nouă eră a regresului drepturilor omului’ în Statele Unite şi în întreaga lume, însă a inspirat noi activişti, se arată în raportul anual al organizaţiei Amnesty International privind situaţia drepturilor în lume, publicat joi la Londra, informează dpa, potrivit agerpres.

‘Paşii înapoi făcuţi de Trump în ceea ce priveşte drepturile omului creează un precedent periculos, ce ar putea fi urmat de alte guverne’, afirmă organizaţia în raportul său.

Citeşte şi: Un individ s-a autodetonat în faţa ambasadei americane din Muntenegru

Potrivit Amnesty International, Donald Trump şi alţi lideri – între care preşedintele egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, preşedintele filipinez, Rodrigo Duterte, cel venezuelean, Nicolas Maduro, preşedintele rus, Vladimir Putin, şi preşedintele chinez, Xi Jinping – ‘subminează fără milă drepturile a milioane de oameni’.

‘Decizia plină de ură a guvernului american din ianuarie de a interzice intrarea în SUA a cetăţenilor din mai multe ţări cu populaţie majoritar musulmană creează imaginea unui an în care liderii au dus politica de ură la cel mai periculos nivel’, a declarat secretarul general al Amnesty International, Salil Shetty.

‘Am văzut consecinţa unei societăţi încurajate să urască şi minorităţi cuprinse de frică în campania militară de purificare etnică împotriva populaţiei rohingya din Myanmar’, a mai spus Shetty.

Shetty a acuzat de asemenea comunitatea internaţională că a oferit un ‘răspuns slab’ la acuzaţiile privind abuzuri grave ale drepturilor omului în Myanmar, Irak, Sudanul de Sud, Siria şi Yemen.

Citeşte şi: Fostul preşedinte bolivian este judecat în Florida

Raportul Amnesty International afirmă totodată că administraţia Trump ‘a înregistrat rezultate slabe în ceea ce priveşte drepturile femeilor, susţinerea publică a torturii şi încercarea de a lăsa milioane de persoane fără asigurări de sănătate’.

Administraţia Trump a ‘subminat de asemenea presa, a făcut declaraţii ambigue în ceea ce priveşte supremaţia rasei albe, a făcut discriminări faţă de persoanele transsexuale şi are în vedere relaxarea restricţiilor privind exportul de arme de calibru mic’, se mai arată în document.

Cu toate acestea, astfel de măsuri au inspirat numeroşi oameni să se alăture luptei pentru drepturile omului, a mai spus Amnesty.

S-au înregistrat paşi înainte, precum ridicarea interdicţiei totale a avortului în Chile şi o victorie împotriva evacuărilor forţate în Abuja, Nigeria.

Raportul subliniază de asemenea importanţa extrem de mare a libertăţii de expresie pentru drepturile omului pe fondul ‘dorinţei liderilor proeminenţi de a oferi ‘informaţii false’ pentru a manipula opinia publică, dublate de atacurile asupra instituţiilor care verifică acţiunile puterii’.

Citeşte şi: Ploile torenţiale au provocat URGIA. 11 oameni au fost înghiţiţi de alunecările de pământ

Partidul Comunist Chinez ‘a continuat să adopte noi legi care prezintă ameninţări grave la adresa drepturilor omului sub forma unor măsuri pentru ‘securitatea naţională’, şi a întărit controalele asupra Internetului şi a practicilor religioase’.

În Turcia, ‘disidenţa a fost suprimată nemilos, fiind vizaţi jurnalişti, activişti politici şi apărători ai drepturilor omului – inclusiv personal al Amnesty International’, se mai arată în raport.

Amnesty remarcă de asemenea că Turcia continuă să găzduiască unul dintre cele mai mari grupuri de refugiaţi, fiind înregistraţi peste trei milioane de refugiaţi sirieni’, însă ‘riscurile de returnare forţată persistă’.

Încălcările drepturilor omului continuă în Siria, atacurile lansate de guvernul sirian şi de coaliţia condusă de SUA făcând numeroase victime, se mai spune in raportul Amnesty.

Tags: Abdel Fattah al-SissiAmnesty International (AI)Donald Trumpdrepturile omuluiNicolas MaduroRodrigo DuterteSUAturciaVladimir PutinXi Jinping
Categorii: Știrile zilei