Amnesty International DENUNŢĂ ‘crimele de război’ comise în timpul căderii guvernului afgan

Publicat:

Organizaţia Amnesty International a documentat crime de război şi atrocităţi comise în timpul prăbuşirii guvernului afgan, susţinut pe plan internaţional, în faţa talibanilor islamişti în august, informează DPA, potrivit agerpres.

Conform unui raport prezentat miercuri, talibanii, armata americană şi forţele de securitate afgane au fost responsabili de atacuri care au produs suferinţă printre numeroşi civili înainte de colapsul total al ţării în mâinile talibanilor.


Citeşte şi: Valul Omicron este condus de populația tânără, sănătoasă şi vaccinată – Black News

Raportul documentează acte de tortură, execuţii extrajudiciare şi crime comise de talibani în fazele finale ale conflictului din Afganistan, precum şi decese în rândul civililor în timpul unei serii de operaţiuni terestre şi aeriene ale Forţelor Afgane de Apărare şi Securitate Naţională (ANDSF) şi ale forţelor militare americane.

“Case, spitale, şcoli şi magazine au devenit scene ale unor crime, cu oameni răniţi sau ucişi”, a spus Agnes Callamard, secretar general al Amnesty International.

Ea a făcut apel la Curtea Penală Internaţională să investigheze toate posibilele crime de război, “indiferent unde ar duce acest lucru”.

Conform Misiunii ONU din Afganistan, 1.659 de civili au fost ucişi şi 3.524 răniţi în primele şase luni din 2021, o creştere cu 47% faţă de anul anterior.

În raport, talibanii sunt acuzaţi de torturarea şi uciderea unor membri ai minorităţilor etnice şi religioase, precum şi a unor membri ai forţelor de securitate afgane în timpul operaţiunilor de preluare de noi oraşe.

Documentul conţine mărturii despre atrocităţi comise de insurgenţi în cel puţin două districte din provincia Panjshir, precum şi în districtul Spin Boldak din provincia Kandahar.

Într-unul din cazuri, cel puţin şase civili au fost executaţi într-un sat din Panjshir, fiind în principal împuşcaţi în cap, în piept sau în inimă.

“Astfel de omoruri reprezintă crime de război”, precizează documentul.

Raportul documentează de asemenea patru atacuri aeriene comise de forţele americane şi afgane în ultimii ani şi în care au murit în total 28 de civili, iar şase au fost răniţi.

La 29 august, o dronă americană a ucis 10 civili, printre care şapte copii. Pentagonul a recunoscut ulterior că civilii au fost ţinta şi a anunţat că cei vinovaţi nu ar trebui să se aştepte la o sancţionare.

Citeşte şi: Italia a extins starea de urgenţă pentru Covid-19 până la 31 martie – Black News

Cel puţin 12 civili au fost ucişi în atacuri cu mortiere lansate de forţele afgane.

Amnesty International face apel la guvernul taliban şi la administraţia americană să îşi respecte obligaţiile internaţionale şi creeze mecanisme clare şi solide pentru ca civilii să ceară daune pentru suferinţele la care au fost supuşi în timpul conflictului. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Putin: Rusia aşteptă alegerile din SUA pentru a discuta cu Washingtonul despre securitatea globală şi strategică

Putin: Rusia aşteptă alegerile din SUA pentru a discuta cu Washingtonul despre securitatea globală şi strategică Rusia va aştepta rezultatul alegerilor prezidenţiale din noiembrie din...

UE va impune tarife pentru produsele achiziționate de la Temu, Shein și AliExpress

UE va impune tarife pentru produsele achiziționate de la Temu, Shein și AliExpress Comisia Europeană este pe punctul de a pune în aplicare tarife pentru...

Ministrul Mediului: R.Moldova cea mai mică rată de împădurire din toată Europa

Ministrul Mediului: R.Moldova cea mai mică rată de împădurire din toată Europa Ministerul Mediului a dezvăluit recent descoperirea unei fraude de proporții în cadrul Ocolului...

IGSU: O echipă de pompieri se pregătește de deplasare în Grecia

IGSU: O echipă de pompieri se pregătește de deplasare în Grecia Echipa pompierilor de combatere terestră a incendiilor forestiere din cadrul IGSU al MAI se...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.