Ana Blandiana: Mie teamă de resetarea lumii şi de schimbarea a ordinii mondiale care favorizează dictaturile

Publicat:

Ana Blandiana: Mie teamă de resetarea lumii şi de schimbarea a ordinii mondiale care favorizează dictaturile

Poeta, prozatoarea, eseista şi jurnalista Ana Blandiana, laureata pe anul 2024 a Premiului Prinţesa de Asturia pentru Literatură din Spania, a declarat pentru EFE că se teme de o “resetare a lumii” şi de o “schimbare a ordinii mondiale” care favorizează dictaturile în detrimentul democraţiilor, “a căror funcţionare pare din ce în ce mai dificilă din cauza propriilor lor principii politice şi scrupule morale”.

“Ceea ce se întâmplă în Europa nu este cauza, ci efectul acestei schimbări”, a explicat ea pentru EFE, întrebată fiind despre deriva de pe continent, cu partide extremiste din ce în ce mai puternice şi o tensiune capabilă să conducă la tentativa de asasinare a unor politicieni, aşa cum s-a întâmplat în cazul prim-ministrului slovac Robert Fico.


Poeta nu uită nici de invazia rusă din Ucraina, care în opinia sa “prezintă toate caracteristicile unui război postcomunist”, şi care dintr-o “simplă realitate geografică” îi afectează ţara, foarte apropiată de teritoriile guvernate de Vladimir Putin, a scris marţi EFE.

“De secole, graniţa care ne desparte de Rusia a fost întotdeauna trecută într-o singură direcţie, iar acum dronele ruseşti cad adesea pe teritoriul României”, a remarcat poeta.

Blandiana, care a primit vestea decernării premiului spaniol săptămâna trecută, în timp ce se afla la un festival de poezie care îi poartă numele în România, nu s-a ferit niciodată de angajamentul politic. În motivaţia juriului care i-a decernat Premiul Prinţesa de Asturia pentru Literatură se menţionează că Blandiana este o “creatoare radical unică”, ce practică “poezia neîmblânzită” şi care şi-a demonstrat “capacitatea extraordinară de rezistenţă în faţa cenzurii”.

Potrivit dramaturgului, romancierului şi jurnalistului mexican Juan Villoro, laureat al premiului Prinţul de Asturia pentru anul 2009 şi care a făcut parte din juriul care a ales-o în 2024 pe Blandiana, ea “este una dintre principalele voci ale poeziei mondiale şi o candidată la Premiul Nobel, pe care mulţi oameni o vor descoperi acum, odată cu acordarea acestui premiu.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Incendiu în Chișinău! Locatarii unui bloc de pe Miron Costin au fost evacuați

Incendiu în Chișinău! Locatarii unui bloc de pe Miron Costin  au fost evacuați Locuitorii unui bloc locativ cu cinci etaje de pe strada Miron Costin...

Premieră spectaculoasă la gara de tren din Bălți: „Temă pe acasă” de Nicolae Dabija

Premieră spectaculoasă la gara de tren din Bălți: „Temă pe acasă" de Nicolae Dabija Premieră cu casele închise, astăzi, la Bălți. Pe peronul Gării de...

România se numără printre cei mai mari consumatori de îngrăşăminte cu fosfor din UE

România se numără printre cei mai mari consumatori de îngrăşăminte cu fosfor din UE Consumul de îngrăşăminte minerale (azot şi fosfor) în producţia agricolă a...

Atenție șoferi! Restricții de circulație în sectorul Botanica 

Atenție șoferi! Restricții de circulație în sectorul Botanica  În legătură cu executarea lucrărilor de reparație pe strada Grenoble, tronsonul cuprins între străzile Nicolae Testemițanu și...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.