X

Ana Brnabic: Serbia se află într-o situaţie dificilă pentru că drumul său european este condiţionat de recunoaşterea Kosovo

Premierul sârb Ana Brnabic a declarat vineri că Serbia se află într-o situaţie în mod special dificilă pentru că drumul său european este condiţionat de recunoaşterea Kosovo, deşi acest lucru nu este menţionat în poziţia de negociere a UE privind convorbirile de aderare cu Serbia, relatează Tanjug, potrivit agerpres.   

Acesta este rezultatul ipocriziei ţărilor care recunosc aşa-numitul Kosovo, în special a celor din UE, le-a spus Brnabic jurnaliştilor la Ohrid, în Macedonia de Nord, unde a participat la Forumului Prespa.

Citește și :  De la ‘Watergate’ la ‘Partygate’: 50 de ani de la apariţia unui sufix asociat scandalurilor

“Complexitatea acestei chestiuni este uriaşă şi Serbia este într-o poziţie specifică pentru că atunci când acele ţări se uită la Serbia, ca într-o oglindă, văd propria ipocrizie, dublu standard şi ruşine, ceea ce este chiar ce nu vor să vadă”, a afirmat ea.

Poziţia Serbiei s-a agravat şi mai mult după izbucnirea războiului din Ucraina din cauza ipocriziei enorme a unui mare număr de state membre UE şi a altor ţări care recunosc Kosovo, a mai spus Ana Brnabic.

“Din toată inima, ei luptă pentru integritatea teritorială a Ucrainei, pe deplin în conformitate cu principiile legii internaţionale, pentru integritatea teritorială a unui stat recunoscut internaţional, fapt pentru care au sprijinul nostru deplin. În acelaşi timp, acel principiu de bază al legii internaţionale nu s-a aplicat în cazul Serbiei. L-au încălcat în 1999 şi 2008”, a spus Brnabic.

Citește și : Consiliului Europei constată progrese şi lipsuri în protecţia femeilor din România împotriva violenţei

“Cum se poate ca integritatea teritorială a unui stat recunoscut internaţional trebuie apărată cu orice cost în cazul Ucrainei dar poate fi violată în cazul Serbiei?”, a întrebat Brnabic.

Tags: Ana BrnabicKosovoMacedonia de NordserbiaUE
Categorii: Diaspora