Analist politic român: Bătălia pentru Chișinău e cu bătaie mult mai lungă

Publicat:

Analist politic român: Bătălia pentru Chișinău e cu bătaie mult mai lungă

Analistul politic român, Cristian Hrițuc, e de părere că alegerile pentru Primăria Chișinpu e deja jucată și doar o minune l-ar mai putea face pe actualul primar, Ion Ceban, să piardă alegerile.

El susține că bătălia nu e neaparat despre Chișinău ci despre alegerile parlamentare și prezidențiale din 2024 când Ion Ceban și partidul lui – Mișcarea Alternativa Națională (MAN) vor juca rolul celui care va da câștigătorul.


”Partidele din Republica Moldova și-au anunțat candidații pentru Primăria Chișinăului.

Ion Ceban este favoritul și probabil va câștiga încă un mandat fără nicio emoție.

Pentru locul doi se va bate socialistul Adrian Albu și cu Lilian Carp, reprezentantul PAS.

Deși sunt alegeri cu miză foarte mare, nici socialiștii și nici PAS nu au aruncat în scenă oameni mai puternici. Cei de la PAS merg pe mâna lui Lilian Carp, care nu trece de 10 procente în sondaje.

Ambele partide știu că este aproape imposibil să câștigi în fața lui Ceban.

Bătălia pentru Chișinău e cu bătaie mult mai lungă

Primarul în funcție are șansa, odată cu câștigarea alegerilor, să se concentreze pe propriul partid, să îl întărească, să îl ducă în Parlament.

Platforma pe care i-o dă Primăria Chișinăului, faptul că concurenții lui direcți ( PSRM) sunt conduși de un lider consumat, îi oferă oportunitățile necesare  lui Ceban să crească partidul său.

Dacă luăm partidele mici de stânga, care acum sunt extra parlamentare, Ceban are prima șansă în lupta pentru parlamentarele din 2025.

Poate demonstra având funcția, are vizibilitate mare, a știut să joace cartea externă, s-a pozat și cu români și cu americani și cu alți oficiali din vest. S-a distanțat de Federația Rusă, a condamnat războiul din Ucraina, a trecut mai pe centru. Pe lângă toate astea, Chișinăul arată mult mai bine decât în vremea lui Chirtoacă.

Ceban și partidul său pot ajunge în fază în care vor avea parâghia pentru a înclina balanța.

În politică și mai ales atunci când mari puteri se uită la jocul dintr-o țară mică, contează pragmatismul. S-ar putea să vedem peste doi ani o schimbare de paradigmă, Ceban să primească bezele și din Est și din Vest, mai ales dacă va fi în poziția în care poate înclina balanța.”, susține Cristian Hrițuc pe pagina sa de Facebook.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Datele chimice ale aproape 1 milion de stele au fost publicate de cercetătorii australieni

Datele chimice ale aproape 1 milion de stele au fost publicate de cercetătorii australieni Oamenii de ştiinţă din Australia au publicat un set de date...

Cum va fi modificată Constituția dacă cetățenii vor vota pentru aderarea la UE

Cum va fi modificată Constituția dacă cetățenii vor vota pentru aderarea la UE În cazul unui rezultat pozitiv la referendumul din 20 octombrie privind aderarea...

Și-au internat copila cu dureri de cap și au luat-o în sicriu. Drama unei familii din Călărași

Și-au internat copila cu dureri de cap și au luat-o în sicriu. Drama unei familii din Călărași O familie din satul Parcani, raionul Călărași acuză...

Ayatollahul Ali Khamenei dă vina pe Occident pentru tensiunile din Orientul Mijlociu

Ayatollahul Ali Khamenei dă vina pe Occident pentru tensiunile din Orientul Mijlociu Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a învinovăţit miercuri Statele Unite şi ţările...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.