X

Analist politico-militar: În cazul unor amenințări militare, România este sub umbrela NATO, dar pentru R.Moldova situația este complicată

Analist politico-militar: În cazul unor amenințări militare, România este sub umbrela NATO, dar pentru R.Moldova situația este complicată

În cazul unor amenințări militare, România este sub umbrela NATO, dar pentru Republica Moldova situația este complicată, deoarece există doar neutralitatea scrisă în Constituție asupra căreia Rusia insistă, deși tot ea este prima țară care o încalcă deoarece își menține ilegal trupele în regiunea transnistreană. Constatarea a fost făcută de Sandu-Valentin Mateiu, comandor român în rezervă și analist politico-militar.

„Dacă mergem la Republica Moldova, situația este complicată în sensul în care, în timp ce noi (România – n.r.) suntem sub această umbrelă NATO, dumneavoastră nu aveți decât neutralitatea scrisă în Constituție, asupra căreia Rusia insistă, dar în fond este prima care o încalcă, de vreme ce avem acele trupe care staționează ilegal în Transnistria, pe teritoriul Republicii Moldova. Cred că dincolo de toate acțiunile instituțiilor din Republica Moldova, care trebuie să vegheze la suveranitatea și liniștea cetățeanului din Republica Moldova, trebuie în general o viziune comună, potrivit ziarulnational.md.

Citește și : Liderul de onoare al democraților atenționează despre „sfârșitul” PSDE

Pentru că această viziune comună trebuie, indiferent de identitatea fiecăruia, să dea acel rezultat care spune, avem o țară și în această țară noi decidem, nu altcineva”, a declarat Sandu-Valentin Mateiu la Moldova 1.

Expertul a adăugat că războiul declanșat de Federația Rusă este unul existențial pentru Ucraina, iar Occidentul se va mobiliza pentru a ajuta Kievul.

„Ucraina are dreptate: un stat și o națiune are dreptul să existe. Niciun alt lider nu are dreptul să o șteargă de pe hartă, negându-i existența. Noi știm că întreaga securitate europeană stă în balanță, acolo în Ucraina. Dacă Ucraina stă sub controlul Rusiei, vine rândul nostru.

Citește și : Grosu anunță o nouă inițiativă legislativă după ultima decizie a CC

Și europenii s-au mobilizat mai greu, pentru că avem bani, Vestul are bani pentru că se muncește și este omul răsplătit pentru munca lui. Mai greu cu realitatea, în sensul în care industria de apărare occidentală trece greu la producția de război. Și știm, de asemenea, că dacă dincolo de aceste două lucruri, existența Ucrainei și securitatea noastră europeană este bazată pe reguli, cele care sunt scrise în Carta ONU. Vor începe și alte războaie, se vor găsi fel de fel de dictatori nemulțumiți care vor considera că pot rezolva lucrurile utilizând forța. Regula de aur în Europa a fost frontierele nu se schimbă folosind forța și pentru această regulă Occidentul se va mobiliza”, a mai declarat Sandu-Valentin Mateiu.

Tags: NATOrepublica moldovaRomaniaSandu-Valentin Mateiu
Externe