X

Analistul politic ucrainean, Artiom Filipenko : Se poate mai degrabă considera o greșeală a conducerii ucrainene

În capitala Ucrainei au avut astăzi loc mai multe evenimente scandaloase cu implicarea ex-președintelui Georgiei, Mihail Saakașvili. DESCHIDE.MD a cerut opinia analistului politic ucrainean, Artiom Filipenko, pentru a lămuri ce se ascunde în spatele acestor evenimente, care au fost factorii care le-au generat, precum și cine profită de pe urma lor, potrivit deschide.md .

„Cu regret, constat că tot ceea ce s-a întâmplat astăzi se poate mai degrabă considera o greșeală a conducerii ucrainene. Pentru conducere era mai ușor să-l ignore în continuare pe Saakașvili. În plus, toate lozincile de genul „Kiev, trzește-te!”, de mai mult de o lună rămân fără răspunsuri, iar maxim ce putea Saakașvili aduna la un miting – de la două la trei mii de susținători, dintre care o parte erau aduși din alte regiuni ale Ucrainei. Este clar că acțiunile de protest, mai devreme sau mai târziu, erau să se stingă de la sine.

Operațiunea de reținere a lui Saakașvili s-a transformat într-un show politic, care putea fi monitorizat în regim online de zeci de mii de oameni. Dacă aceasta a fost organizată intenționat, atunci întrebarea e: cine e comanditarul acestui spectacol? Astăzi, Ucraina ca stat și așa este foarte slăbit din cauza presiunilor din extern, a corupției și instabilității interne. Saakașvili a investit deja în slăbirea statului, atunci când, cu ajutorul susținătorilor, a traversat ilegal frontiera. Acum a mai făcut un pas. Autoritatea organelor de drept, după Maidan, era și așa foarte redusă, iar acum a devenit și mai scăzută.

Citește și : George Cristian Maior a susținut o conferință prilej cu care a transmis un mesaj de condoleanţe familiei regale

Din păcate, activiștii civici, dintr-o parte, și conducerea, din altă parte, lucrează la reducerea autorității statului.

Specificul situației constă în faptul că, dacă se vor confirma spusele Procurorului General Iurii Luțenko, despre activitatea de protest a lui Mihail Saakașvili și o mișcare a noilor forțe finanțate de oligarhul fugar Kurcenko, oricum nimeni nu va crede această versiune. Și nu prentru că Saakașvili e sfânt, dar pentru că nimeni nu are încredere în conducerea Ucrainei. Mă refer nu numai la actuala conducere, dar în general la toate. Cert este că actuala s-a străduit să facă tot ca îi ea să nu aibă nimeni încredere.

La fel de rău este și faptul că, peste hotarele Ucrainei, se crede că mișcarea de protest a lui Saakașvili chiar este îndreptată împotriva corupției. Posibil, mulți dintre susținătorii lui Saakașvili cred în iluzia că el este obligat să lupte cu corupția, dar activitatea sa în calitate de guvernator a regiunii Odesa nu confirmă aceasta. Dimpotrivă, sosirea lui în Odesa a fost reținută ca un declin total al sistemului de conducere a regiunii. Totodată, sunt foarte multe întrebări despre interacțiunea sa cu bussines-ul mare, în particular cu constructorii.

Astăzi, conducerea asistă la fructul unei serii de greșeli. Prima a fost comisă acum câțiva ani, prezentându-l pe Saakașvili societății și numirea lui în funcția de guvernator al regiunii Odesa. El a primit aceasta funcție pentru a reduce din influența oligarhului Igor Kolomoiskii, care l-a pus în funcția de guvernator al regiunii Odesa pe Igor Palțev. Cu această misiune, Saakașvili s-a lămurit. Acesta lucra foarte activ la Poroșenko, fapt despre care el astăzi nu prea dorește să-și amintească. Forumurile anticorupție organizate de către ei erau îndreptate spre oponenții președintelui. Saakașvili activ făcea agitație pentru candidatul Blocului Poroșenko din regiunea Cernigovsk (deși nu avea dreptul să facă aceasta).

A doua greșeală, conducerea a făcut-o atunci când l-a lipsit pe Saakașvili de cetățenia ucraineană. Și iarăși apare întrebarea: de ce a fost făcut acest pas, dacă el deja își pierduse influența? Acum este a treia greșeală, care va turna ulei pe focul protestelor, conduse de fostul președinte.

Prea multe întrebări, la care deocamdată nu există un răspuns.

Și nu e cazul să uităm că de instabilitatea internă a Ucrainei profită Kremlinul, și nu contează cine generat această destabilizare.”, ne-a declara analistul Artiom Filipenko.

Tags: Artiom Filipenkoex-președinteGeorgiagresealaguvernkievMihail SaakaşviliOdesaucraina
Categorii: Diaspora