Anatol Șalaru: „Ceea ce face AUR în România este politică pro-rusă”

Publicat:

 

Anatol Șalaru: „Ceea ce face AUR în România este politică pro-rusă”

Interviu – Ex-ministrul Apărării, Anatol Șalaru.


Preşedintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, are interdicţie de a intra în Republica Moldova pentru încă 5 ani, până la 1 octombrie 2028. Informația a fost confirmată pentru publicaţia NewsMaker de reprezentanţii Inspectoratului General pentru Migraţie al Ministerului Afacerilor Interne de la Chişinău. Decizia care a fost prelungită vineri,a fost luată în 2018.

  • O.B: Dvs ați vorbit în 2023 despre interdicția lui George Simion, spunând că a colaborat cu FSB-ul rusesc. Ce părere aveți acum? S-a schimbat sau a rămas aceeași?

Anatol Șalaru: În 2023 am vorbit despre prima interdicție, din 16 decembrie 2014. Informația pe care o cunosc a venit de la serviciile speciale secrete din Ucraina, care au comunicat SIS-ului, că George Simion a fost înregistrat când se întâlnea cu rezidentul FSB-ului din Moldova, în zona Cernăuți. Ulterior, Vlad Filat la o emisiune tv a confirmat cele spuse de mine. El a zis că a făcut cunoștință cu dosarul de la SIS și acuzațiile i se trag de la legăturile lui cu anumiți oameni care lucrează pentru FSB.

La fel, a susținut și un fost general Ucrainean, în cadrul unui interviu pentru publicația „Obozrevateli”. A reiterat cele spuse de mine. Într-adevăr, întâlnirea lui George Simion cu un agent FSB a avut loc la Cernăuți. În 2023, consilierul lui Zelenski, Podoleac, întrebat de acest caz, a afirmat că Rusia încearcă să destabilizeze situația și finanțează anumite partide.

Serviciile secrete nu fac publice aceste documente, nu își divulgă informatorii, nu le trimit la presă. Dar e important de menționat că, informațiile date au fost confirmate de oameni implicați în aceste acțiuni. În 2023, am fost întrebat care sunt dovezile. Dovezile erau doar ce mi-a spus fostul director de la SIS.

Dovezi în cazul lui George Simion, nu o să fie făcute publice, nici în Ucraina, nici la noi. Sunt documente secrete, nu-ți dă nimeni să le pui pe masă. De altfel, toate serviciile secrete se discreditează.

O.B: Premierul Marcel Ciolacu (PSD) a declarat că va formula o adresare către premierii Ucrainei şi Republicii Moldova, ca să afle motivele pentru care preşedintele AUR George Simion are interdicţie de a intra în aceste două ţări.

„Dacă dânşii doresc să facă aceste informaţii publice, m-aş bucura. Dacă ele există. Staţi să vedem. Dar presupun că există două decizii, că nu are voie în Republica Moldova şi nu are voie în Ucraina. Ceva a stat la baza acestor decizii”, a adăugat Ciolacu, președinte al social-democraţilor.

Anatol Șalaru: Dacă autoritățile române vor solicita informații pe acest subiect, se va forma o comisie rogatorie, într-un cerc restrâns de oameni se vor comunica informațiile cunoscute despre George Simion. Dacă e să analizăm declarația premierului, el a spus că știe de ce i s-a pus interdicție lui Simion, dar nu le poate face publice, pentru că nu-i aparțin lui, au venit din Moldova și numai la Chișinău pot fi desecretizate. Din acest motiv, a scris că va solicita oficial aceste informații din Ucraina și Moldova. George Simion are interdicție și în Ucraina și R. Moldova. Interdicția din Ucraina i-a fost aplicată în 2021, când deja era deputat în parlamentul României.

E nevoie de specificat faptul că, decizia din 2018, i-a fost aplicată drept urmare a unui tribunal, de Curtea de Apel, nu a fost o decizie a SIS-ului. SIS-ul pregătește dosarul, îl trimite la inspectoratul pentru migrațiune, iar inspectoratul merge cu el în justiție. Dosarul este secretizat, nimeni nu are acces la el, sunt date de uz intern. Nimeni nu are voie să le facă publice, doar în cazul în care se ia o ia astfel de decizie de parlament sau guvern. În cazul dat, dacă premierul român va primi această informație de la autoritățile noastre, va fi în regim secret.

  • O.B: Dacă se cunoaște din 2018 despre George Simion, că ar fi colaborat cu FSB-ul rusesc, presupun, au cunoscut despre acest lucru și serviciile secrete din România. Cum vă explicați faptul că nu s-au luat măsuri? Din contra, vedem că între timp a devenit un partid cu mulți susținători în România

Anatol Șalaru: George Simion nu a fost luat în serios, România nu a întreprins niciun fel de acțiuni, pentru că una e să declar eu ceea ce cunosc și alta e să vină un dosar din Ucraina sau din Moldova. Până la urmă, chiar și în cazul în care, României i se va da acest dosar, nu știu dacă se vor lua măsuri în cazul lui Simion. România este o țară democratică și nu sunt pedepsiți oamenii pentru anumite convingeri, iar ce a făcut Simion în Moldova, a fost din nume propriu, nu a reprezentat România ca funcționar public sau membru de partid. El se prezenta pe sine însuși.

Evident, ceea ce face AUR în România este politică pro-rus ă adunat în rândurile lui simpatizații lui Putin în România, oameni care au sprijinit anexarea Crimeii. Și chiar dacă George Simion declară că nu sprijină Rusia, dar cum acționează, ce a declarat Claudiu Târziu, că are pretenții teritoriale față de Ucraina și trebuie să anexeze fostele teritoriile ale României, susține retorica rusă. Evident, este o provocare în spatele căreia se află Rusia.

Dacă analizezi acțiunile partidului AUR, observi că ei au realizat mai multe pentru Rusia, decât pentru România.

Totuși, în contextul actual, el nu poate fi condamnat pentru unele acțiuni făcute în R. Moldova. Acum este important ca cetățenii României, cunoscând aceste lucruri în prag de alegeri, să ia decizia corectă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Judecătoarea Sanduța, după audierea repetată la Pre-Vetting a Marinei Rusu: ‘Hărțuită de o comisie care se străduiește disperat să supraviețuiască blamărilor și urii poporului’

Judecătoarea Sanduța, după audierea repetată la Pre-Vetting a Marinei Rusu: 'Hărțuită de o comisie care se străduiește disperat să supraviețuiască blamărilor și urii poporului' Judecătoarea...

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul anului

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul anului Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina...

Cât a costat Forumul Național ‘Cahul4Culture’

Cât a costat Forumul Național 'Cahul4Culture' În perioada 1-3 iulie, în municipiul Cahul a fost organizat Forumul Național „Cahul4Culture” pe tema „Rolul politicilor culturale în...

Recean: Antreprenorii din Ceadîr-Lunga reușesc să-și extindă piețele de desfacere și contribuie la creșterea economică a țării

Recean: Antreprenorii din Ceadîr-Lunga reușesc să-și extindă piețele de desfacere și contribuie la creșterea economică a țării În cadrul vizitei sale în municipiul Ceadîr-Lunga, prim...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.