Anatol Țăranu: Rusia a înțeles că nu poate controla Ucraina, după modelul R. Moldova

Publicat:

Anatol Țăranu: Rusia a înțeles că nu poate controla Ucraina, după modelul R. Moldova

În calitate de succesor de drept al Uniunii Sovietice, Rusia a moștenit conflictele înghețate din Republica Moldova și Caucaz și le folosește în scopuri geopolitice pentru a stopa dezvoltarea acestor teritorii și a le menține în sfera sa de influență.

Opinia aparține comentatorului politic, Anatol Țăranu, și a fost expusă în cadrul dezbaterii „Blestemul conflictelor înghețate și soluțiile lor”, organizată de Agenția de presă IPN.


Potrivit istoricului, războiul la scară largă din Ucraina a izbucnit după ce Kievul a refuzat scenariul transnistrizării așa-ziselor republici Donețk și Lugansk, iar Rusia a înțeles că nu poate controla Ucraina, după modelul Republicii Moldova.

Istoricul Anatol Țăranu spune că autoritățile sovietice au creat zone de conflict pe teritoriul URSS pentru a stopa dezmembrarea Uniunii. Potrivit comentatorului politic, Moscova a încercat fără succes să genereze un conflict separatist, similar celor din Republica Moldova și Caucaz, și în țările baltice.

„Tentativa de a crea zone de conflict pe teritoriul Uniunii Sovietice, în perioada când au început procesele de destrămare a URSS, au fost folosite de autoritățile sovietice pentru a stopa dezmembrarea URSS. În acest context, conflictul transnistrean și situația din Găgăuzia sunt relevante.

Există acte care confirmă că fosta conducere sovietică l-a avertizat pe președintele Sovietului Suprem al RSSM, Mircea Snegur, că dacă Moldova va alege calea ieșirii din URSS asta va genera conflicte separatiste. Ceea ce, într-un final, s-a întâmplat. Conducerea sovietică a încercat să inițieze conflicte separatiste nu doar în Moldova și Caucaz, dar și în țările baltice. Dar în țările baltice acest scenariu nu s-a materializat. Până în prezent, politologii și istoricii dezbat subiectul incapacității conducerii sovietice de a pune în aplicare un scenariu separatist în țările baltice”, a spus istoricul Anatol Țăranu.

Potrivit lui Anatol Țăranu războiul de la Nistru din 1992 a fost generat, inclusiv, de diferențele etnice și politice ale populației de pe cele două maluri. Potrivit istoricului, Rusia a accentuat aceste diferențe susținând mai mult dezvoltarea economică a malului stâng al Nistrului.

„Trebuie să ținem cont de faptul că regiunea transnistreană nu a fost niciodată parte a României, cu excepția unei perioade foarte scurte. Și asta a fost o diferență foarte abil folosită de oamenii care au încercat să aprindă acest conflict separatist. E adevărat că diferendul transnistrean nu are rădăcini etnice. Dar totuși există componente de ordin etnic și politic. Regiunea transnistreană întotdeauna a ocupat un loc aparte în componența RSSM. Conducerea sovietică a acordat mai multă atenție dezvoltării social-economice a regiunii transnistrene în comparație cu zona Basarabiei.

În comparație cu clasa politică a țărilor baltice, clasa politică din Moldova și Caucaz s-a dovedit a fi mai puțin capabilă de a depăși aceste situații de conflict și au permis extinderea conflictelor până la conflicte militare. Când s-a prăbușit URSS, a dispărut și scopul acestor conflicte, pentru că aceste conflicte au fost create pentru a menține URSS. Ulterior, Federația Rusă, în calitate de succesor al Uniunii Sovietice a moștenit aceste conflicte și le-a utilizat în scopuri geopolitice”, a explicat Anatol Țăranu.

Ex-ambasadorul Republicii Moldova la Moscova a explicat că extinderea războiului din Ucraina a avut la bază refuzul Kievului de a accepta transnistrizarea țării. Potrivit expertului, Rusia și-a dorit stoparea dezvoltării Ucrainei prin menținerea unor conflicte înghețate pe teritoriul țării vecine.

„Există o legătură între războiul din Ucraina și scopul geostrategic al conflictelor înghețate. Războiul din Ucraina se explică prin faptul că Ucraina a refuzat că accepte scenariul moldovenesc de soluționare a conflictelor din Donețk și Lugansk, prin crearea unor conflicte înghețate. Kievul a refuzat transnistrizarea țării. Comisia de la Minsk privind soluționarea conflictelor din Est-ul Ucrainei încerca să promoveze formula transnistrizării.

În prima etapă, fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, era gata să accepte acest scenariu, dar Kievul s-a oprit la timp. Și asta a generat o reacție agresivă din partea Rusiei care a dus la anexarea Crimeii și a declanșat ulterior războiul la scară largă din Ucraina. Era clar că după modelul regiunii transnistrene Ucraina nu poate fi controlată”, a mai spus Anatol Țăranu.

Dezbaterea publică „Blestemul conflictelor înghețate și soluțiile lor” este ediția a 312-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenția de Presă IPN organizează acest ciclu de dezbateri cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidel”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Gardienii Revoluţiei din Iran şi-au dotat forţele navale cu noi rachete şi drone

Gardienii Revoluţiei din Iran şi-au dotat forţele navale cu noi rachete şi drone Gardienii Revoluţiei din Iran şi-au dotat forţele navale cu noi rachete şi...

Show pe cer. Când poate fi admirată ploaia de stele

Show pe cer. Când poate fi admirată ploaia de stele Perseidele, cea mai frumoasă ploaie de stele căzătoare a anului, revin în august. Amatorii de...

După protestele anti-migranţi, românii din Anglia se tem să mai iasă pe stradă și să vorbească românește

După protestele anti-migranţi, românii din Anglia se tem să mai iasă pe stradă și să vorbească românește Protestele din Anglia au creat tensiune și temeri...

Ștefan Purici: Congresul Național al Istoricilor Români din 2024 va produce o cunoaștere mai profundă asupra trecutul nostru

Ștefan Purici: Congresul Național al Istoricilor Români din 2024 va produce o cunoaștere mai profundă asupra trecutul nostru Prorectorul la Universitatea „Ștefan cel Mare” din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.