X

Anca Dragu: Euro ar putea deveni moneda de bază pentru BNM

Anca Dragu: Euro ar putea deveni moneda de bază pentru BNM

Euro ar putea deveni moneda de bază pentru Banca Națională a Moldovei. Anunțul a fost făcut de guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei în cadrul întâlnirilor de la Bruxelles cu oficiali ai Comisiei Europene și ai Consiliului European de Plăți.

Potrivit Băncii Naționale, delegația sa condusă de președintele Anca Dragu se află la Bruxelles pentru o serie de întrevederi cu oficiali ai Comisiei Europene și ai Consiliului European de Plăți. În cadrul întrevederilor, sunt discutate aspectele-cheie ale integrării Republicii Moldova în structurile financiare europene, potrivit infomarket.md.

Citește și: Aproape 46% dintre moldoveni vor modificarea Constituţiei pentru aderarea la UE (sondaj)

Reprezentanții BNM au avut discuții relevante cu Directorul General al Direcției Generale Politica de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere (DG NEAR) Gert Jan Koopman, cu Directorul General al Direcției Generale Stabilitate Financiară, John Berrigan, directorul general adjunct pentru afaceri economice și financiare (DG ECFIN) Elena Flores și Giorgio Andreoli, directorul general al Consiliului European pentru Plăți. Un subiect important al discuțiilor a fost progresul Moldovei în procesul de aderare la zona unică de plăți în euro (SEPA).

În ianuarie 2024, BNM a depus cererea de integrare în acest sistem, iar în august a primit confirmarea din partea Consiliului European de Plăți, ceea ce reprezintă un pas important în integrarea financiară europeană a Moldovei. Pentru a pune în aplicare decizia, BNM a inițiat un proiect de armonizare legislativă și tehnică cu asistența proiectului Twinning finanțat de UE; dosarul de aderare la SEPA a fost finalizat, demonstrând conformitatea Moldovei cu criteriile SEPA pentru țările non-europene.

Pe lângă aderarea la SEPA, reuniunile au subliniat angajamentul BNM față de aplicarea și transpunerea principalelor directive europene, cum ar fi Basel III, PSD-2, precum și față de îmbunătățirea infrastructurii IT care vizează prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului (AML/CFT), precum și față de cooperarea continuă pentru consolidarea cadrului de reglementare și supraveghere a sectorului financiar.

De asemenea, în contextul importanței crescânde a monedei unice europene în fluxurile valutare ale economiei Republicii Moldova, a fost menționată posibilitatea unei tranziții naturale la moneda de bază euro, ceea ce ar reprezenta un beneficiu pentru populația și mediul de afaceri moldovenesc.

Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

„Aceste discuții reflectă angajamentul BNM de a menține stabilitatea financiară, consolidând astfel parcursul european al Moldovei și subliniind rolul vital al BNM în pregătirea țării pentru aderarea la UE.

Prin adoptarea normelor UE, sectorul bancar al Republicii Moldova va funcționa în conformitate cu normele europene, ceea ce va permite investitorilor europeni să sporească interesul pentru piața bancară autohtonă, să sporească concurența în sector, să îmbunătățească calitatea serviciilor bancare și securitatea tranzacțiilor”, a conchis președintele Băncii Naționale a Moldovei.

Tags: Anca DraguBanca NaţionalăMoldova
Economie