Anca Dragu, la ora adevărului: De ce ‘a dat’ ea Bucureştiul pentru conducerea BNM

Publicat:

Anca Dragu, la ora adevărului: De ce ‘a dat’ ea Bucureştiul pentru conducerea BNM

Momentul pe care îl traversează R. Moldova în prezent, după acceptul Consiliului European de a deschide negocierile de aderare la Uniunea Europeană, este „foarte important” și „nu trebuie ratat”, afirmă guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu.

Pentru a veni la cârma băncii centrale de la Chișinău, la finele anului 2023, Anca Dragu, fost ministru al Finanțelor Publice de la București, a lăsat postul deținut în Senatul României, scrie ziarulnational.md.


Citeşte şi: Cristina Gherasimov a depus jurământul de învestire în funcția de viceprim-ministră pentru integrare europeană – Stiripesurse.md

Întrebată de jurnalişti, în cadrul podcastului BNM „Dă sens banilor”, care a fost cel mai puternic argument ce a convins-o să lase „confortul” de la București, unde deținea o funcție publică înaltă și unde îi este familia, pentru a „rezolva problemele” băncii centrale de la Chișinău și a pregăti instituția către aderarea Republicii Moldova la UE, Anca Dragu a răspuns că și la Chișinău se simte „ca la București”.

Anca Dragu, la ora adevărului: De ce ‘a dat’ ea Bucureştiul pentru conducerea BNM

„În primul rând, trebuie să spunem că distanța de la București la Chișinău este exact distanța de la București la Cluj. Sunt în jur de 450 – 460 de km, adică asculți în mașină două podcasturi mai lungi și ajungi de la București la Cluj sau la Chișinău. Deci, nu este o distanță nici fizică, nici mentală foarte mare și vreau să insist asupra acestui concept de distanță mentală. La Chișinău mă simt ca la București. Și nu aș putea spune că am lăsat un confort. Și la București munceam foarte mult, în oricare oraș am lucrat am muncit foarte mult și îmi vedeam familia sau prietenii doar în weekend sau, eventual, seara târziu”, a ținut să precizeze guvernatoarea Dragu.

Șefa BNM a adăugat că, după inițierea negocierilor de aderare cu UE, „toți” trebuie să depunem eforturi ca aderarea R. Moldova la UE să devină realitate.

„Este foarte important momentul pe care R. Moldova îl traversează acum. Această începere a negocierilor pentru aderarea la UE este un moment unic, este un moment la care nu speram acum câțiva ani și cred că trebuie toți să facem toate eforturile pentru ca acest vis, aderarea la UE, să devină realitate. Deci, este vorba despre importanța covârșitoare a momentului actual și nu trebuie ratat. Toate lumea, cum spuneam, trebuie să pună umărul și să facem acest efort să fim în UE”, a adăugat guvernatoarea BNM, Anca Dragu.

Anca Dragu, la ora adevărului: De ce ‘a dat’ ea Bucureştiul pentru conducerea BNM

În cadrul aceluiași podcast, Anca Dragu a punctat că anul 2023 s-a încheiat pentru R. Moldova cu un deficit bugetar mai mic decât cel prognozat, 4,6% față de 6%, ceea ce „este o veste foarte bună”, acest lucru ajutând la reducerea inflației.

„Deficitul bugetar intern a fost sub cel prognozat și este o veste bună, deficitul extern este la nivelul prognozat, dar este, din păcate, mare și aici trebuie să se concentreze autoritățile pe măsuri mai concertate pe o perioadă mai lungă de timp. Remarcăm faptul că economia R. Moldova se apropie din ce în ce mai mult de economia UE. Dacă ne uităm la exporturi, acestea au ajuns la circa 65 la sută din exporturile R. Moldova către UE, cea mai mare pondere este, desigur, către România. Acest lucru cu 10 – 15 ani în urmă arăta cu totul diferit, relațiile între economia R. Moldova și a UE erau mult mai slabe. Adică, această tendință a R. Moldova de a se apropia mă bucur să văd că s-a făcut simțită și este acum pe ultima sută de metri. Una peste alta, însă, în continuare vedem o intermediere financiară foarte scăzută. Adică, creditul neguvernamental raportat la PIB este undeva la 21 la sută și e puțin. Media Uniunii Europene este undeva 90 la sută. Asta înseamnă că miliarde nu se regăsesc, nu ajung în economie. Intermedierea financiară ar trebui să fie dinamizată cumva. Nu ar trebui să ne așteptăm să fie modificări spectaculoase peste noapte, pentru că asta ar conduce la alte dezechilibre, dar trebuie să avem acest lucru în minte și să gândim o serie de măsuri care să faciliteze intermedierea financiară, adică companiile să fie mai bancabile, iar băncile mai ușor de abordat. Piața bursieră desigur joacă un rol în acest proces și piața bursieră aici este loc foarte mult de a se dezvolta”, a afirmat Anca Dragu.

Anca Dragu, la ora adevărului: De ce ‘a dat’ ea Bucureştiul pentru conducerea BNM

Tot ea a spus că obiectivul principal al BNM este ținerea sub control a inflației, a creșterii prețurilor.

„Inflația este un dezechilibru macroeconomic intern. Inflația ar face ca apetitul investițional să fie redus, ar face ca încrederea oamenilor și a firmelor în economie să fie foarte scăzută și, ca atare, aceștia să nu investească sau să aibă această tentație de a scăpa cât mai repede de monedă, de a crește viteza de circulație. Dar noi trebuie să ne uităm la economie în termeni largi și atunci, da, prețurile trebuie să fie stabile pentru a ne asigura încrederea în economie. Și atunci, da, ne uităm la componentele acestea ale economiei și vorbeam mai devreme despre deficitul comercial. Da, trebuie să avem mai multe investiții directe, investiții care să crească oferta internă. Acest dezechilibru pe balanța comercială înseamnă că ceea ce produce R. Moldova nu este suficient. De asemenea, știm că ceea ce exportă R. Moldova este, cum spuneam la început, în zona de Low Tech – Mid Tech, și, deci, avem un dezechilibru pe termenii comerciali. Deci, avem nevoie de firme care să asigure producție și export, în zona aceasta de tradebles, dar aceste forme investesc dacă nu este un mediu inflaționist, dacă ratele dobânzilor sunt la un nivel acceptabil. Or, cu o rată a dobânzii la un credit de 20-30 la sută, nimeni nu va lua acel credit. Ce să faci? Ce activitate economică generează un randament atât de mare încât să plătește rate la credite atât de mari? Deci, mandatul principal al unei bănci centrale este acel de ținere sub control a prețurilor, ținere sub control a inflației, într-un context economic cu perspectivă”, a mai declarat șefa BNM.

Anca Dragu, la ora adevărului: De ce ‘a dat’ ea Bucureştiul pentru conducerea BNM

Menționăm că Anca-Dana Dragu are o experiență de peste 15 ani în cadrul Băncii Naționale a României și al Fondului Monetar Internațional. Anca Dragu a deținut anterior funcția de ministru al Finanțelor Publice în Guvernul României și, în 2020, a fost aleasă în funcția de președinte al Senatului României, fiind prima femeie care a deținut acest post.

Ea a fost numită la cârma BNM pentru un mandat de șapte ani după ce, pe 21 decembrie 2023, Parlamentul l-a demis pe guvernatorul Octavian Armașu, acuzat că obstrucționează procesul de recuperare a banilor furați din sistemul bancar și că păstrează în funcție oamenii implicați în jaful miliardului. Armașu a respins acuzațiile.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Filmările violurilor lui Gisèle Pelicot, prezentate pentru prima dată în public ca probe

Filmările violurilor lui Gisèle Pelicot, prezentate pentru prima dată în public ca probe Imaginile și clipurile video din timpul abuzurilor lui Gisèle Pelicot au fost...

iPhone 16 nu se vinde atât de bine pe cât ar fi sperat Apple

iPhone 16 nu se vinde atât de bine pe cât ar fi sperat Apple Apple conta pe noile funcții de inteligență artificială pentru a face...

Zeci de elefanți au scăpat de inundațiile bruște la un sanctuar popular din nordul Thailandei

Zeci de elefanți au scăpat de inundațiile bruște la un sanctuar popular din nordul Thailandei Inundații bruște au măturat un sanctuar popular de elefanți din...

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale Compania Meta a prezentat Movie Gen, noul său generator de video cu...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.