Anca Dragu: Moldova are toate atributele de a fi copilul minune al zonei

Publicat:

Anca Dragu: Moldova are toate atributele de a fi copilul minune al zonei

Reformele pentru aderarea la UE și banii care vor veni din fondurile de pre-aderare „vor spori activitatea economică” a R. Moldova, în pofida „contextului geopolitic puțin complicat” de acum, a „comportamentului ușor timid” al agenților economici moldoveni și a tendințelor previzibile de scădere a remitențelor, crede guvernatoarea BNM, Anca Dragu.

„Această combinație de reforme și bani pentru investiții înseamnă, cum spuneam, activitate economică mai intensă, locuri de muncă mai bine plătite. Și asta se va vedea în fiecare an”, afirmă în podcastul video „Pe Agendă” guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, potrivit moldova.europalibera.org.


Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Ea folosește chiar expresia de potențial „copil minune al zonei” pentru R. Moldova, referindu-se și la rolul pe care țara l-ar putea avea în procesul de reconstrucție al Ucrainei vecine, aflată acum în război.

Atuuri moldovene pentru revitalizare economică

După ce a preluat mandatul de guvernatoare a BNM acum opt luni, precedat de o carieră de economistă și politiciană în România și la Comisia Europeană, Dragu se arată sigură că procesul de aderare ar ajuta an de an la revitalizarea economiei moldovene.

„Vom vedea în fiecare an în cifrele statistice cum ne apropiem de statele România, Bulgaria, țările Baltice”, își susține ea punctul de vedere.

Dragu spune că poartă discuții în R. Moldova cu băncile comerciale ca să fie pregătite de fondurile de „pre-aderare” și să cofinanțeze agenții economici moldoveni.

„Știți cum funcționează acești bani europeni: trebuie să pună și beneficiarul o parte din resurse, undeva la 20-30 până la poate chiar 50%. Aceste resurse trebuie să vină dinspre bănci”, explică guvernatoarea băncii centrale din R. Moldova.

Potrivit Ancăi Dragu, R. Moldova dispune de o serie de atuuri pentru o perspectivă de revitalizare economică, oferind „condiții foarte bune” de investiții în domenii „extraordinar de importante și delicate”.

Poate supraviețui R. Moldova fără asistență externă?

Acum însă agenții economici din R. Moldova au „un comportament ușor timid” și nu se grăbesc să ia credite de la băncile comerciale, deoarece „pentru companii aici contextul geopolitic este unul nefavorabil”.

Întrebată la „Pe Agendă” dacă R. Moldova poate sau nu supraviețui fără asistență financiară externă, Dragu a răspuns: „Da și nu”. Explicând că nu vede „o dependență”, guvernatoarea a remarcat că fluxurile externe vor scădea în timp.

Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

„Eram ministru de Finanțe în România când deja România nu mai primea atâtea granturi și trebuia să contribuie la instituții financiare internaționale care ajută țări așa cum România fusese cu 10-20 de ani în urmă”.

Guvernatoarea anticipează și o scădere a remitențelor, care sunt deja „într-un ușor declin”, odată ce moldovenii care muncesc peste hotare se stabilesc acolo cu toată familia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Victor Parlicov: Putem diminua rata dobânzii la construcția parcurilor eoliene

Victor Parlicov: Putem diminua rata dobânzii la construcția parcurilor eoliene În cadrul proiectelor de construcție a parcurilor eoliene și fotovoltaice, pe lângă diminuarea riscului politic,...

Premierul României pleacă la Bruxelles să discute cu Ursula von der Leyen despre PNRR și comisarul european

Premierul României pleacă la Bruxelles să discute cu Ursula von der Leyen despre PNRR și comisarul european Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri, la debutul...

Renato Usatîi, desemnat drept candidatul ‘Partidului Nostru’ pentru funcția de președinte

Renato Usatîi, desemnat drept candidatul 'Partidului Nostru' pentru funcția de președinte Fostul primar al orașului Bălți, Renato Usatîi, a fost desemnat drept candidatul „Partidului Nostru”...

R. Moldova a alocat peste 110 mii de dolari în calitate de contribuție financiară pentru conferința FAO pentru Europa

R. Moldova a alocat peste 110 mii de dolari în calitate de contribuție financiară pentru conferința FAO pentru Europa R. Moldova a alocat peste 110...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.