X

Anca Dragu s-a întâlnit cu reprezentanții Ministerului de Finanțe din Țările de Jos

Anca Dragu s-a întâlnit cu reprezentanții Ministerului de Finanțe din Țările de Jos

Situația macroeconomică, parcursul european al Moldovei și cooperarea bilaterală, cu accent pe schimbul de bune practici și experiență în domeniul financiar, au fost subiectele principale discutate de guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, cu Angelique van Haasteren, consilier coordonator de politici în cadrul Ministerului de Finanțe al Regatului Țărilor de Jos.

Guvernatoarea Anca Dragu a subliniat importanța acestui dialog deschis și constructiv pentru dezvoltarea unei relații puternice și durabile între Banca Națională a Moldovei și Ministerul Finanțelor al Regatului Țărilor de Jos.

Citeşte şi: Sfârşitul unui summit NATO bântuit de vârsta lui Joe Biden – Stiripesurse.md

Un accent deosebit a fost pus pe inițiativele de educație financiară, un domeniu de interes comun, în vederea creșterii nivelului de cunoștințe financiare ale populației și promovării unei comportament financiar responsabil.

Anca Dragu s-a întâlnit cu reprezentanții Ministerului de Finanțe din Țările de Jos

Întâlnirea s-a încheiat cu angajamentul reciproc de a explora noi oportunități pentru dezvoltarea de programe de cooperare.

Discuțiile bilaterale au avut loc în marja reuniunii Constituenței Fondului Monetar și Internațional (FMI) și a Băncii Mondiale (BM), condusă de Belgia și Regatul Țărilor de Jos, care are loc la Chișinău în perioada 10-12 Iulie 2024.

Până în prezent, între Republica Moldova și Regatul Țărilor de Jos, au fost încheiate 21 de tratate și acorduri bilaterale, care reglementează domenii precum promovarea și protecția a investițiilor, transportul rutier internațional, evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale etc.

Printre cele mai importante proiecte susținute de Regatul Țărilor de Jos sunt: „Transformare instituțională într-o organizație orientată spre învățare” (NBM LearnOrgLab), „Asistență tehnică în domeniul educației financiare”, proiectul de Twinning privind consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și a managementului riscului în sectorul financiar, dar și cel pentru consolidarea capacității BNM în domeniul reglementării și supravegherii bancare în contextul cerințelor Uniunii Europene.

Tags: Anca DraguAngelique van HaasterenBanca Națională a Moldovei (BNM)Țările de Jos
Economie