Anchetă în Belgia după o presupusă ameninţare la adresa premierului din partea unui fost militar

Publicat:

Parchetul federal belgian a anunţat vineri că a desemnat un judecător în antiterorism pentru o anchetă asupra unui fost militar suspectat că l-ar fi ameninţat pe premierul Alexander De Croo într-o înregistrare video postată pe Facebook, relatează AFP, potrivit agerpres

Această înregistrare video, difuzată de mai multe media, arată o şedinţă de tir cu pistolul în pădure în cursul căreia este luată drept ţintă, lipită pe un trunchi de copac, o fotografie a premierului. Patru focuri de armă se aud.


Citește și : Autorităţile britanice au confiscat canabis în valoare de peste 130 de milioane de lire într-o amplă operaţiune

Chipul trăgătorului pare neclar, dar se aude cum se prezintă drept un militar care a plecat din armată “pentru a se ascunde”. El se exprimă în engleză şi spune că se află în prezent în Norvegia.

O anchetă a fost deschisă pentru “ameninţare de atentat terorist” şi încredinţată unui judecător de instrucţie din Bruxelles specializat în terorism, a anunţat parchetul federal.

“Individul, născut în 1993, este un fost militar care a părăsit recent armata. Unele dintre cuvintele sale evocă ameninţări la adresa premierului belgian şi/sau a unor membri ai guvernului”, subliniază sursa citată într-un comunicat.

O operaţiune a poliţiei a avut loc în cursul zilei la domiciliul suspectului în Leopoldsburg, în provincia Flandra din Belgia (nord-est), dar el nu se afla acolo. “El ar fi părăsit recent ţara”, potrivit parchetului.

Din motive de siguranţă, genişti au fost chemaţi pentru a-i asista pe poliţişti în cursul percheziţiei, iar un perimetru de securitate a fost instituit.

Premierul nu s-a arătat îngrijorat. “Ascult serviciile noastre de securitate şi analiza lor este că nu există vreun motiv pentru mine de a mă pune la adăpost şi de a-mi face griji”, a declarat De Croo la televiziunea publică flamandă VRT în cursul unei deplasări la Pepinster (est).

Belgia a fost zguduită în urmă cu doi ani de cazul Jurgen Conings, după numele unui militar radicalizat legat de extrema dreaptă care dezertase din cazarma sa în primăvara anului 2021, luând cu el lansatoare de rachete.

Citește și : Human Wrights Watch: Ucraina şi Rusia trebuie să înceteze să utilizeze bombe cu fragmentaţie

Acest bărbat de 40 de ani era suspectat că vrea să atace reprezentanţi ai statului belgian şi un virusolog cunoscut.

El fusese găsit mort într-o zonă împădurită din Limburg, după o căutare de mai mult de o lună. Ancheta a concluzionat că s-a sinucis cu un pistol.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.