X

Anchetatorii ONU așteaptă aprobarea Riadului pentru a intra în consulatul saudit din Istanbul

Misiunea de anchetă a Naţiunilor Unite care investighează asasinarea lui Jamal Khashoggi nu a obţinut încă permisiunea Arabiei Saudite de a intra în Consulatul saudit din Istanbul sau de a se întâlni cu oficiali saudiţi, a declarat marţi Agnes Callamard, care conduce ancheta în acest caz, potrivit Reuters, AFP şi EFE, potrivit agerpres.

Agnes Callamard, expertă franceză, raportor special al Naţiunilor Unite privind execuţiile sumare sau arbitrare, a început o misiune de o săptămână în Turcia, unde s-a întâlnit luni, separat, cu ministrul de externe Mevlut Cavusoglu, cu ministrul justiţiei Abdulhamit Gul şi cu şeful Agenţiei naţionale de informaţii National (MIT).

Citește și: Incident armat în SUA. Patru polițiști au fost împușcați! FOTO/VIDEO

În vizita sa în Turcia, ea este însoţită de o echipă de experţi în medicină legală.

Marţi, Callamard a făcut o scurtă vizită în cartierul din Istanbul unde se află Consulatul saudit, dar nu a intrat în incintă. ‘Am dorit pur şi simplu să-mi fac o idee’, a spus ea presei.

Khashoggi, editorialist la Washington Post şi care trăia în SUA, a fost ucis la 2 octombrie la Consulatul Arabiei Saudite, unde venise pentru nişte demersuri administrative în vederea căsătoriei cu o femeie de naţionalitate turcă.

Callamard a spus că ea a cerut acces în consulatul saudit, unde se presupune că a fost ucis Khashoggi, şi permisiunea de a se întâlni cu responsabili saudiţi atât în Turcia, cât şi în Arabia Saudită.

‘Sincer vorbind, le-am trimis această cerere destul de târziu, aşa că trebuie să le acordăm puţin mai mult timp pentru a procesa această solicitare’, a afirmat anchetatoarea ONU. ‘Solicităm respectuos autorităţilor saudite să ne permită accesul la un moment dat în timpul şederii noastre’ în Turcia, a adăugat Agnes Callamard.

Serviciile de informaţii americane apreciază că prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman – conducătorul de facto al Arabiei Saudite – a ordonat operaţiunea de ucidere a lui Khashoggi, un critic acerb al acestuia, şi susţin că trupul său a fost dezmembrat şi ascuns într-un loc necunoscut.

Riadul, care recunoaşte uciderea lui Khashoggi de un comando de agenţi saudiţi, neagă că prinţul moştenitor ar fi avut vreo implicare în acest caz.

Citește și: Ce se întămplă astăzi în parlamentul britanic va atârna greu pe Brexit

Kenneth Roth, director executiv al Human Rights Watch, a spus luni că Agnes Callamard investighează dovezile care atestă responsabilitatea prinţului moştenitor în acest caz.

De asemenea, ea a cerut Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) să-i pună la dispoziţie înregistrările legate de asasinarea lui Khashoggi la Consulatul saudit.

Agnes Callamard urmează să se întâlnească marţi cu procurorul-şef al Istanbulului, care se ocupă de investigaţie de partea turcă. Ea consideră că îşi va putea publica raportul în cazul Khashoggi la sfârşitul lunii mai. 

Tags: Agnes CallamardArabia sauditaconsulatIstanbulJamal KhashoggiKenneth RothMohammed bin SalmanONUturcia
Categorii: Sinteze