Anchetatorii ONU cer acces NEÎNGRĂDIT în Myanmar

Publicat:

Anchetatorii ONU cu privire la încălcarea drepturilor omului în Myanmar, pe care autorităţile birmane nu o recunosc, au cerut marţi ‘acces complet şi neîngrădit’ în această ţară, unde potrivit lor se derulează în prezent o gravă criză umanitară, informează marţi AFP, potrivit agerpres.

‘Este important pentru noi să vedem cu ochii proprii locurile unde s-au produs aceste presupuse încălcări şi să vorbim direct cu persoanele afectate şi cu autorităţile’, a declarat preşedintele misiunii de stabilire a faptelor creată de ONU pentru Myanmar, Marzuki Darusman, în faţa Consiliului Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, la Geneva.


Citeşte şi: Ofiţerul sovietic, care a evitat de unul singur un război nuclear, a murit la 77 de ani – VIDEO

‘Profit de această ocazie pentru a reitera cererea noastră de cooperare adresată guvernului din Myanmar, mai ales acordându-ne acces în ţară’, a adăugat el, specificând că acest acces trebuie să fie ‘complet şi neîngrădit’.

Misiunea de anchetă a ONU a fost demarată în martie, după adoptarea unei rezoluţii, prin consens, de către Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. Unele ţări, precum India şi China, au anunţat totuşi că se ‘disociază’ de la această rezoluţie.

De la bun început, Myanmar a denunţat înfiinţarea misiunii ONU, estimând că ‘acest tip de acţiune nu mai este acceptabil’.

Marţi, ambasadorul birman pe lângă Consiliu, Htin Lynn, a declarat că înfiinţarea unei ‘asemenea misiuni nu este o acţiune utilă ce ar permite rezolvarea problemei statului Rakhine (vest), deja pradă unor uriaşe provocări’.

Presată de comunitatea internaţională de a se exprima în legătură cu criza minorităţii rohingya, în contextul în care ţara sa este acuzată de ‘epurare etnică’, lidera birmană Aung San Suu Kyi a renunţat marţi la atitudinea sa rezervată, declarându-se ‘gata’ să organizeze revenirea refugiaţilor rohingya în Bangladesh, însă fără a prezenta vreo soluţie concretă pentru ceea ce ONU denunţă ca fiind epurare etnică.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – ‘The Death of Slim Shady’, al 12-lea album semnat Eminem, va fi disponibil în 12 iulie

VIDEO - 'The Death of Slim Shady', al 12-lea album semnat Eminem, va fi disponibil în 12 iulie "The Death of Slim Shady (Coup de...

Pink a anulat un concert în Elveţia din motive medicale

Pink a anulat un concert în Elveţia din motive medicale Cântăreaţa Pink a anunţat că nu va putea cânta, miercuri, la Berna. Această decizie a...

Iohannis: Continuăm să acționăm în sprijinul Ucrainei și R.Moldova

Iohannis: Continuăm să acționăm în sprijinul Ucrainei și R.Moldova „Alături de Statele Unite și de partenerii noștri europeni și globali, continuăm să acționăm în sprijinul...

Dosarul în care figurează Evghenia Guțul ar putea fi comasat cu cel al Marinei Tauber

Dosarul în care figurează Evghenia Guțul ar putea fi comasat cu cel al Marinei Tauber Dosarul în care figurează bașcana Evghenia Guțul, învinuită de acceptarea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.