X

Anchetatorii ONU cer acces NEÎNGRĂDIT în Myanmar

Anchetatorii ONU cu privire la încălcarea drepturilor omului în Myanmar, pe care autorităţile birmane nu o recunosc, au cerut marţi ‘acces complet şi neîngrădit’ în această ţară, unde potrivit lor se derulează în prezent o gravă criză umanitară, informează marţi AFP, potrivit agerpres.

‘Este important pentru noi să vedem cu ochii proprii locurile unde s-au produs aceste presupuse încălcări şi să vorbim direct cu persoanele afectate şi cu autorităţile’, a declarat preşedintele misiunii de stabilire a faptelor creată de ONU pentru Myanmar, Marzuki Darusman, în faţa Consiliului Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, la Geneva.

Citeşte şi: Ofiţerul sovietic, care a evitat de unul singur un război nuclear, a murit la 77 de ani – VIDEO

‘Profit de această ocazie pentru a reitera cererea noastră de cooperare adresată guvernului din Myanmar, mai ales acordându-ne acces în ţară’, a adăugat el, specificând că acest acces trebuie să fie ‘complet şi neîngrădit’.

Misiunea de anchetă a ONU a fost demarată în martie, după adoptarea unei rezoluţii, prin consens, de către Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. Unele ţări, precum India şi China, au anunţat totuşi că se ‘disociază’ de la această rezoluţie.

De la bun început, Myanmar a denunţat înfiinţarea misiunii ONU, estimând că ‘acest tip de acţiune nu mai este acceptabil’.

Marţi, ambasadorul birman pe lângă Consiliu, Htin Lynn, a declarat că înfiinţarea unei ‘asemenea misiuni nu este o acţiune utilă ce ar permite rezolvarea problemei statului Rakhine (vest), deja pradă unor uriaşe provocări’.

Presată de comunitatea internaţională de a se exprima în legătură cu criza minorităţii rohingya, în contextul în care ţara sa este acuzată de ‘epurare etnică’, lidera birmană Aung San Suu Kyi a renunţat marţi la atitudinea sa rezervată, declarându-se ‘gata’ să organizeze revenirea refugiaţilor rohingya în Bangladesh, însă fără a prezenta vreo soluţie concretă pentru ceea ce ONU denunţă ca fiind epurare etnică.

Tags: Aung San Suu KyiBangladeshetnici musulmanigenevaHtin LynnMarzuki Darusmanmusulmani rohingyaMyanmarONURakhine
Categorii: Știrile zilei