X

Andrei Năstase cere alocații pentru toți copiii țării, nu doar pentru cei ai diplomaților

Andrei Năstase cere alocații pentru toți copiii țării, nu doar pentru cei ai diplomaților

Politicianul Andrei Năstase îi cere actualei guvernări să aprobe alocații de la stat pentru toți copiii din Republica Moldova și nu doar pentru cei ai diplomaților. Năstase, care a anunțat că va candida la prezidențiale, consideră că suma indemnizației trebuie să fie de 3000 de lei lunar pentru copiii de până la 3 ani și 1000 de lei, până la 18 ani.

„Aveți o largă majoritate în Parlament, aveți toate pârghiile legislative și executive să faceți oamenilor dreptate și viață mai bună așa cum ați promis în campaniile voastre electorale. De aceea, vă cer să adoptați prin lege introducerea alocației lunare pentru copiii din Moldova, potrivit unimedia.info.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Alocația lunară trebuie să fie o sumă de bani plătită de statul moldovean copiilor din țara noastră. Așa cum este în România încă din 1994, dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, așa cum este peste tot în Europa.

Statul moldovean trebuie să aloce copiilor până în vârstă de 3 ani suma de 3000 de lei lunar, iar copiilor de vârsta între 3 ani și 18 ani suma de 1000 de lei lunar. Știu că nu mult, dar e un început bun, mai ales că sumele date se vor indexa anual conform ratei inflației, așa cum se procedează în România.

Alocația lunară pentru copii trebuie să fie un sprijin lunar pe care statul e obligat să îl ofere familiilor din țara noastră. Trebuie să încurajăm natalitatea, pentru că e mai mică decât mortalitatea, iar numărul copiilor până la 19 ani scade vertiginos mai ales în ultimii trei ani. De aceea consider absolut necesar să oferim suport familiilor moldovenilor pentru a-și crește copiii, aici la noi în țară.

Este nevoie doar de voință politică. Dacă vor, parlamentarii pot să introducă această măsură.

Le dau și o sugestie de unde să obțină banii necesari: reduceți contrabanda așa cum am făcut noi în doar câteva luni în 2019, și veți avea sumele necesare!

Dragi moldoveni, haideți să cerem cu toții, într-un glas, guvernanților să ia o măsură bună pentru toții copiii țării, nu doar pentru unii de-ai lor, o măsură care poate stimula și creșterea natalității, și descuraja plecarea oamenilor din țară. Haideți să le cerem să ne comportăm ca în Europa, să adoptăm aceleași măsuri care sunt și în Uniunea Europeană. Nimeni nu poate spune că nu se poate. E vorba strict de voință politică. Dacă se vrea, se poate! Mai ales că și doamna președintă ar putea interveni făcând uz de dreptul de inițiativă de care beneficiază șeful statului. Într-un ceas bun”, a declarat Andrei Năstase.

eputații PAS au votat în prima lectură mai multe modificări la legea privind serviciul diplomatic. „Îmbunătățiri”, cum se arată într-un comunicat al Parlamentului, în care nu se menționează articolul care a stârnit un val de nemulțumiri și anume că diplomații care au copii de până la 23 de ani vor primi 700 de eruo lunar pentru studiile acestora. Autorii proiectului de lege sunt Doina Gherman, Mihail Popșoi (actual ministru de Externe), Ion Groza, Alina Dandara, Galina Sajin (a demisionat) și Mihail Druță, toți actuali sau foști deputați PAS.

Ministerul Afacerilor Externe a oferit explicații, după ce deputații PAS au votat, în prima lectură, modificările la legea privind serviciul diplomatic: „Suma va fi de 500 de euro pe lună și de ea vor benefica doar copiii care nu depășesc vârsta de 18 ani”, a precizat MAE.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Ulterior, ministrul Afacerilor Externe, Mihai Poșoi, a dat vina pe Kremlin pentru nemulțumirile pe marginea proiectului cu indemnizatia pentru copiii diplomaților în detașare și se arată indignat de „cei care fac acum mare tam-tam și încearcă să divizeze societatea”. „Copiii nu au ales să meargă cu părinții lor în misiunile de apărare a interesului național al RM”, a punctat ministrul.

La scurt timp însă, oficialul a ieșit public și a anunțat că inițiativa legislativă se suspendă și va fi redactată.

Tags: alocaţiiAndrei Năstaseprezidenţialerepublica moldova
Politică