Andrej Babis vrea să răstoarne guvernul de la Praga

Publicat:

Liderul opoziţiei din Republica Cehă, Andrej Babis, ameninţă cu o moţiune de cenzură guvernul ţării sale, care asigură în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, relatează vineri DPA, potrivit agerpres.

Babis, la rândul său fost prim-ministru, a trimis o scrisoare deschisă, publicată joi, în care solicită înlocuirea ministrului de interne Vit Rakusan, pe care îl consideră ”complet incompetent” şi ”o persoană cu legături dovedite cu structurile mafiote”.


Citeşte şi: Forţele aeriene ruse au tras la Kerci, în peninsula Crimeea – Black News

Partidul lui Vit Rakusan, STAN, membru al coaliţiei guvernamentale, este zguduit de acuzaţia potrivit căreia parlamentari de-ai săi au luat parte la un caz de mită în care a fost implicată compania de transport public din Praga.

Babis susţine că Rakusan trebuie să demisioneze ori să fie înlocuit de premierul Petr Fiala, în caz contrar urmând să fie depusă o moţiune de cenzură.

Şeful guvernului a respins criticile la adresa ministrului de interne şi l-a acuzat pe Andrej Babis, care intenţionează să candideze la alegerile prezidenţiale din 2023, că încearcă să abată atenţia de la propriile probleme cu justiţia. Babis, aflat pe locul cinci în topul miliardarilor cehi alcătuit de săptămânalul financiar Euro, a fost premier la Praga din 2017 până în 2021, an în care numele său a apărut în dosarul Pandora Papers. Colecţia de documente publicată în octombrie anul trecut de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ) mai cuprindea 34 de nume de politicieni.

Potrivit ziariştilor din ICIJ, Andrej Babis – care deţinea afaceri în domeniul agriculturii şi în industria chimică – a folosit 15 milioane de euro din firmele sale offshore pentru a cumpăra în 2009 castelul Bigaud, o mare proprietate imobiliară din Mougins, în departamentul francez Alpii Maritimi. El nu a menţionat achiziţia respectivă în declaraţia de avere depusă la intrarea în politică.

Citeşte şi: Explozii în apropierea unei baze aeriene ruse la nord de Sevastopol – Black News

Pentru căderea guvernului ceh sunt necesare voturile a 101 dintre cei 200 de deputaţi. Partidele de opoziţie au împreună 92 de locuri în parlament.

În cazul înlăturării actualului guvern, nu ar fi prima dată când Republica Cehă trece printr-o astfel de situaţie în timp ce deţine preşedinţia Consiliului UE: în 2009 guvernul condus de conservatorul Mirek Topolanek a fost înlăturat printr-o moţiune de cenzură.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.