X

Andrzej Duda încearcă să-l convingă pe Trump să mute trupele americane dislocate din Germania în Polonia

În prezent au loc discuţii privind o posibilă vizită la Washington a preşedintelui polonez Andrzej Duda, afirmă presa poloneză, în contextul în care Varşovia încearcă să crească prezenţa militară americană pe teritoriul ţării, transmite miercuri Reuters, potrivit agerpres.

Preşedintele american Donald Trump a spus luni că Statele Unite îşi vor reduce efectivele din Germania cu circa 9.500 de militari.

Citeşte şi: Trump este atacat din sânul propriei sale familii: Nepoata sa dezvăluie cele mai ascunse secrete

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki şi-a declarat ulterior speranţa că o parte din aceste trupe vor fi mutate în ţara sa.

‘Dacă va exista o astfel de invitaţie oficială, atunci va exista o astfel de vizită şi va exista o astfel de întâlnire’, a declarat la postul de radio polonez Krzysztof Szczerski, consilier al preşedintelui Duda, cu privire la posibilitatea unei vizite la Washington.

Agenţia oficială de presă PAP a transmis că Polonia a primit o invitaţie la nivel de lucru, dar aceasta mai trebuie să fie confirmată de partea poloneză sau de cea americană.

Întrebat despre posibilitatea unei vizite în SUA, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Duda a făcut trimitere la declaraţia consilierului Szczerski şi a refuzat alte comentarii.

Andrzej Duda, un aliat la partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare, se află într-o campanie din ce în ce mai strânsă înaintea alegerilor prezidenţiale de la 28 iunie.

Citeşte şi: Turcia reacţionează vehement la criticile Franţei

La 12 iunie 2019, Trump a fost de acord, cu Duda lângă el la Casa Albă, să trimită încă 1.000 de militari în Polonia, pentru a întări capacitatea acesteia de apărare împotriva Rusiei şi a consolida relaţiile bilaterale.

Reuters aminteşte că la 10 iunie a transmis o ştire conform căreia acest proiect se năruieşte din cauza disputelor nerezolvate despre cum ar urma să fie finanţată desfăşurarea suplimentară de trupe americane şi unde ar fi cantonate acestea.

Informaţia a fost dezminţită de membri ai guvernului polonez şi de ambasadorul SUA la Varşovia, Georgette Mosbacher.

Tags: Andrzej DudaberlinCasa AlbaDonald TrumpgermaniaLege şi Justiţie (PiS)Mateusz MorawieckiPoloniarusiaSUAvarsovia
Categorii: Diaspora