Angajaţii agenţiei turce Anadolu arestaţi la Cairo vor fi eliberaţi

Publicat:

Procurorul general egiptean a decis să elibereze joi cinci angajaţi ai agenţiei de presă turce Anadolu arestaţi miercuri pentru difuzarea de “ştiri false” privind Egiptul, relatează AFP, scrie agerpres.

Miercuri, Ministerul egiptean de Interne a anunţat arestarea a trei egipteni şi a unui turc care lucrează la biroul agenţiei din Cairo, pe motiv că acesta ar fi fost o faţadă pentru “hackeri al căror scop este să difuzeze informaţii false”.


Citește și : Senatorii care-l vor judeca pe Trump în procesul de impeachment au depus jurământul

Angajaţii reţinuţi lucrau “în scopul deformării imaginii” Egiptului şi au fost deferiţi parchetului, potrivit sursei citate.

Însă joi procurorul general Hamada al-Sawi a anunţat într-un comunicat că a decis eliberarea a “trei egipteni şi a doi turci”, nu numai a unui singur turc.

Egiptenii urmează a fi eliberaţi în schimbul unei cauţiuni de 10.000 de lire egiptene (567 euro) şi turcii vor fi transportaţi la ambasada lor în vederea expulzării, potrivit comunicatului. Acuzaţiile formulate la adresa lor vor fi însă menţinute.

În Turcia, directorul redacţiei Anadolu, Senol Kazanci, a anunţat eliberarea unui cetăţean turc, care era responsabilul financiar şi administrativ al biroului Anadolu de la Cairo.

“Unul dintre cei patru colaboratori ai noştri reţinuţi în Egipt, Hilmi Balci, a fost pus în libertate”, a spus el.

Ministerul Afacerilor Externe turc l-a convocat miercuri pe însărcinatul cu afaceri egiptean la Ankara pentru a cere explicaţii după arestări. Directorul de comunicare al preşedinţiei turce a criticat un “act ostil”.

După destituirea în 2013 a preşedintelui provenit din Frăţia musulmană Mohamed Morsi şi venirea la putere în Egipt a preşedintelui Abdel Fattah al-Sissi, relaţiile între Cairo şi Ankara, care susţine Frăţia musulmană, sunt tensionate.

Citește și : Unul dintre cei patru angajaţi ai agenţiei turce de presă Anadolu arestaţi în Egipt a fost eliberat

Comitetul pentru protecţia jurnaliştilor (CPJ), care a cerut eliberarea celor patru angajaţi ai agenţiei turce, a estimat că “jurnaliştii care activează în Egipt nu ar trebui să muncească cu teama de a fi utilizaţi pentru a marca puncte într-o înfruntare politică între ţări”.

ONG-ul a cerut autorităţilor de la Cairo “să înceteze să utilizeze acuzaţiile de ‘fake news’ pentru a hărţui şi a reduce la tăcere media”.

Egiptul ocupă locul al treilea în lume în ceea ce priveşte numărul jurnaliştilor încarceraţi, după China şi Turcia, potrivit CPJ.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.