Angajații CFM trec la patru zile de muncă pe săptămână. Serghei Tomșa: „Trebuie să salvăm situația”

Publicat:

Angajații CFM trec la patru zile de muncă pe săptămână. Serghei Tomșa: „Trebuie să salvăm situația”

Angajații Întreprinderii de Stat „Căile Ferate din Moldova” (CFM) vor lucra, începând din septembrie, doar patru zile pe săptămână: luni, marți, miercuri și joi. Decizia a fost luată din cauza scăderii semnificative a transporturilor de marfă, a declarat pentru Teleradio-Moldova directorul interimar al CFM, Serghei Tomșa. Acesta a subliniat că măsura va duce la o reducere suplimentară a salariilor angajaților, care nu și-au mai primit lefurile din luna aprilie. Directorul interimar al CFM a recunoscut că această decizie ar putea determina angajații să își prezinte demisia, scrie moldova1.md.

„Este o situație destul de complicată. Transporturile au scăzut foarte, foarte mult și încasările de la aceste transporturi de marfă sunt foarte mici și nu ne permit să asigurăm achitarea solariilor la timp sau să facem cheltuieli pe partea de exploatare. Sigur, din acest motiv trebuie de luat careva măsuri pentru a micșora aceste cheltuieli de exploatare. Asta este una dintre cele măsuri că am luat noi”.


Serghei Tomșa a precizat că măsura nu va afecta circulația trenurilor, dar va avea impact asupra activității generale a întreprinderii. Directorul interimar al Căilor Ferate a spus că nu este pentru prima dată când întreprinderea apelează la măsuri similare: „Au fost cazuri și mai grave, când am lucrat trei din cinci zile”.

Citește și: Reacția Ministerului Agriculturii la declarația lui Slusari. Importul de porumb și grâu, blocat

Și șeful Agenției Proprietăți Publice (APP) Roamn Cojuhari a declarat pentru Teleradio-Moldova că angajații CFM au fost nevoiți și în trecut să lucreze un număr redus de zile pe săptămână.

„Calea Ferată, în așa situație, nu este la prima zi. Au fost ani în perioadele anterioare când Calea Ferată lucra și mai puține zile pe săptămână. (…) Trebuie să fie adaptată la situația de zi, deoarece noi vorbim de soarta a peste 5000 de oameni. (…) Noi depunem tot efortul ca situația să fie îmbunătățită”.

Reducerea numărului de zile lucrătoare va diminua și mai mult salariile angajaților, a recunoscut Tomșa. El admite că situația ar putea determina angajații să plece din sistem.

„Noi am dus o discuție cu angajații. Ce facem: or pierdem întreprinderea, or toți punem mâna la mână și stabilizăm situația la întreprindere. Asta este. Altă soluție nu există. Ceea ce facem noi, reformele interne, doar asta durează, ele nu se fac într-o zi și nu se fac într-o lună. Toți împreună trebuie să salvăm situația. Altfel nu poate să fie”.

Autoritățile estimează că măsura ar putea genera economii de 7-8 milioane de lei lunar. Deși inițial se dorește ca această măsură să fie temporară, ea ar putea fi extinsă, dacă va fi necesar, a mai precizat directorul interimar al întreprinderii.

În prezent, la CFM activează puțin peste 5.700 de angajați. Abia în august, întreprinderea a început să achite salariile pentru luna aprilie. De la începutul anului, aproximativ 500 de feroviari și-au depus cererile de demisie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ucraina va opri tranzitul de petrol rusesc prin conducta Drujba

Ucraina va opri tranzitul de petrol rusesc prin conducta Drujba Pe lângă gaz, din ianuarie 2025, va înceta tranzitul petrolului rusesc prin conducta Drujba pe...

Teatrul Radiofonic Radio Moldova participă în premieră la Simpozionul de istorie a dramei audio din Ungaria

Teatrul Radiofonic Radio Moldova participă în premieră la Simpozionul de istorie a dramei audio din Ungaria Simpozionul european de istorie a dramei audio se desfășoară...

Fondatorul Telegram, dat în judecată de fosta iubită. E acuzat că și-a lovit copilul și nu a plătit pensie alimentară de 150 mii euro...

Fondatorul Telegram, dat în judecată de fosta iubită. E acuzat că și-a lovit copilul și nu a plătit pensie alimentară de 150 mii euro...

Ultima zi de recepționare a cererilor de înregistrare a grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la alegerile prezidențiale

Ultima zi de recepționare a cererilor de înregistrare a grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la alegerile prezidențiale Comisia Electorală Centrală (CEC) reamintește că mâine,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.