Angajații din R. Moldova, la mijlocul unui clasament european privind timpul petrecut la muncă

Publicat:

Angajații din R. Moldova, la mijlocul unui clasament european privind timpul petrecut la muncă

Angajaţii din Republica Moldova lucrează, în medie, 40 de ore pe săptămână, arată datele Biroului Național de Statistică. Astfel se clasează la mijlocul unui clasament privind timpul pe care îl petrec salariaţii europeni la serviciu, la egalitate cu alte ţări din Europa de Est. Dincolo de statistici, însă, unii angajaţi sunt nevoiţi să lucreze mai mult, ceea ce poate avea efecte negative asupra sănătăţii lor, spun psihologii.

Bărbații din Republica Moldova lucrează în medie 40,8 ore pe săptămână. Iar femeile stau la serviciu 38,5 ore săptămânal, potrivit Biroului Național de Statistică. Datele mai arată că, în funcție de statutul profesional, cel mai lung program îl au patronii, iar cel mai scurt cei care lucrează pe cont propriu, potrivit stiripesurse.


Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

„Normal că bărbatul trebuie să muncească mai mult ca femeia. Femeia are grijă de copii, acasă, cu gospodăria. Cred că e normal aşa”.

„Opt ore pe zi, în afară de sâmbătă şi duminică, ca oricine fiind angajat. E normal eu cred. Suntem obişnuiţi deja cu tempoul acesta. Poate cuiva îi pare mult, dar eu consider absolut normal”.

”- E mult, lucrez opt ore şi la mine lucrul e obositor.

– În ce domeniu lucraţi?

– HORECA”

Şi în Europa programul de lucru standard este de aproximativ 40 de ore pe săptămână, dar există diferenţe de la ţară la ţară. În timp ce statele balcanice au cele mai lungi săptămâni de lucru, în țările nordice salariaţii stau la serviciu mai puţin timp.

GABRIELA SULEAC, jurnalist TVR MOLDOVA: „Conform statisticilor, cel mai mult se lucrează în Turcia, în medie, aproximativ 44 ore pe săptămână, urmată de Serbia, cu 42 de ore şi Bosnia și Herțegovina – 41 de ore. Angajaţii din Grecia și România lucrează, în medie, 40 de ore pe săptămână. În fostele republici sovietice Lituania și Letonia salariaţii stau la serviciu câte 38 de ore iar în Estonia 36 de ore pe săptămână. În schimb, cei din Țările de Jos lucrează doar 32 de ore pe săptămână.”

PROGRAMUL DE LUCRU ÎN EUROPA

TURCIA                                 44 h./săptămână
SERBIA                                 42 h./săptămână
BOSNIA ŞI HERŢEGOVINA 41 h./săptămână
ROMÂNIA, GRECIA              40 h./săptămână
ESTONIA                               36 h./săptămână
LITUANIA, LETONIA             38 h./săptămână
ŢĂRILE DE JOS                    32 h./săptămână

Sursa: platforma Visual Capitalist

Unii dintre basarabenii plecaţi în străinătate spun, însă, că lucrează mai mult decât spun statisticile oficiale.

„De exemplu în Italia, mai iau după munca oficială, mai iau un alt lucru şi acasă mai este de lucru. În total se face 18 ore pe zi, minim”.

„Eu sunt antrenor de box în Israel şi lucrez 10-12 ore pe zi, şase zile în săptămână. Lucrăm mult, avem numai o zi de odihnă, sămbătă şi duminică începem săptămâna”.

Un program mai lung de 55 de ore pe săptămână poate avea efecte negative asupra sănătăţii, spun psihologii. Indiferent câte ore lucrăm pe zi, însă, este recomandat să luăm, periodic, vacanţe. Ele ne pot ajuta să evităm epuizarea şi să ne creștem productivitatea, motivația și implicarea.

Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

SVETLANA GOREA, psiholog: „Este regula celor trei de opt. Pe zi trebuie să fie opt ore de somn, opt ore de muncă şi opt ore de timp liber. Acestea sunt filme, relaxare, hobby, petrecerea timpului cu familia şi copii.  În general acum, în urma analizei la nivel european, s-a stabilit că totuşi, cele mai productive sunt primele şase ore şi foarte multe dintre ţările scandinave îşi propun şi trec încet, încet la acest program.”

În anii 1800, oamenii erau nevoiţi să lucreze aproape 100 de ore pe săptămână: între 10 și 16 ore pe parcursul unei zile de lucru. 100 de ani mai târziu, în 1900, mai multe industrii au adoptat ziua de muncă de opt ore, şase zile pe săptămână. Abia în 1914 a fost eliminată o zi de lucru din orarul angajaților, în general sâmbăta, ceea ce a condus la apariția săptămânii de lucru de 40 de ore.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cum va arăta relația transatlantică în cazul unei victorii a Kamalei Harris în SUA

Cum va arăta relația transatlantică în cazul unei victorii a Kamalei Harris în SUA Kamala Harris a acceptat joi seară nominalizarea Partidului Democrat pentru alegerile...

Incident în Polonia: Militarii români au bombardat din greșeală un sat

Incident în Polonia: Militarii români au bombardat din greșeală un sat Un incident de tragere a avut loc în timpul unui exercițiu militar din Polonia...

Maia Sandu: Am văzut Moldova prin ochii multor oameni în ultimii 4 ani. Și așa vreau să continuăm s-o construim

Maia Sandu: Am văzut Moldova prin ochii multor oameni în ultimii 4 ani. Și așa vreau să continuăm s-o construim Președintele Maia Sandu a transmis...

Un jurnalist rus de la RIA Novosti nu a primit acreditare pentru Jocurile Paralimpice de la Paris din motive de securitate

Un jurnalist rus de la RIA Novosti nu a primit acreditare pentru Jocurile Paralimpice de la Paris din motive de securitate Un jurnalist al agenţiei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.