X

Angela Merkel a refuzat o ofertă de a se angaja la ONU

Fostul cancelar german Angela Merkel, care a plecat din funcţie la începutul lui decembrie, a refuzat o ofertă de a se angaja la ONU a secretarului general Antonio Guterres, a anunţat miercuri biroul său, relatează AFP , scrie news.ro

Angela Merkel ”l-a sunat săptămâna trecută cu privire la acest subiect pe secretarul general al ONU, i-a mulţumit şi i-a transmis că nu-i acceptă oferta”, declară biroul, contactat de AFP, confirmând astfel informaţii de presă.

Citește și : Ucraina îl lasă în libertate pe Petro Poroşenko

Serviciile sale nu au confirmat natura exactă a propunerii ONU.

Însă, potrivit unor surse de la ONU, era vorba despre şefia unui Consiliu alcătuit din personalităţi însărcinate să examineze ”agenda comună” a ONU, propusă la sfârşitul lui 2021 de către Antonio Guterres, ”menită să consolideze şi accelereze acorduri multilaterale”.

Acest post onorific nu era bazat la New York.

Angela Merkel, care şi-a anunţat de mult retragerea din politică, în urma alegerilor legislative germane din septembrie 2021, a reiterat în mai multe rânduri că nu doreşte nicio altă nouă funcţie după plecarea de la Cancelarie.

După ce a părăsit scena politică, la 8 decembrie, Angela Merkel, în vârstă de 67 de ani, se consacră redactării memoriilor sale politice împreună cu fosta sa consilieră şi colaboratoare apropiată Beate Baumann.

Citește și : Macron propune ‘o nouă ordine de securitate’ în Europa

Acest proiect, care vizează să explice principalele decizii politice pe care Merkel le-a luat în cei 16 ani de putere, urmează să dureze doi-trei ani, potrivit consilierei.

Fostul cancelar, deputat timp de peste 30 de ani, dispune de un birou în sediul Bundestagului.

Tags: Angela MerkelAntonio Guterresnew yorkONU
Categorii: Diaspora