X

Angela Merkel are nevoie de mai mult timp pentru a negocia un acord cu Italia asupra solicitanţilor de azil

Cancelarul federal german Angela Merkel a declarat luni că are nevoie de mai mult timp pentru a negocia un acord care să permită Germaniei să-i trimită înapoi pe solicitanţii de azil care au înaintat deja cereri de azil în Italia, informează dpa, potrivit agerpres.

“Suntem într-un proces de negocieri”, a declarat Merkel luni la Berlin, la o săptămână după ce a încheiat un acord similar cu Madridul, care îi permite Germaniei să-i trimită înapoi pe solicitanţii de azil care au aplicat deja cereri în acest sens în Spania.

Citește și : Turcia : Autoritățile au luat în vizor comentariile provocatoare aduse lirei turceşti pe reţelele de socializare

Angela Merkel a spus că este pregătită să-l întâlnească personal pe premierul italian Giuseppe Conte, pentru a asigura încheierea unui acord. “Însă nu am ajuns încă acolo”, a adăugat ea.

Germania poate acum să trimită aşa-zişii “migranţi secundari” înapoi în Spania, în decurs de 48 de ore de la sosirea lor, după ce acordul a intrat sâmbătă în vigoare. Niciun astfel de migrant nu a fost până acum retrimis în Spania, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne al Germaniei.

În urma unui acord semnat cu Berlinul la 6 august, Madridul s-a angajat să-i reprimească pe solicitanţi de azil care au ajuns în Germania, dar care au fost deja înregistraţi în Spania în baza de date europeană. Merkel a promis acest tip de acorduri bilaterale în cadrul UE pentru a-şi convinge ministrul de interne, Horst Seehofer, să renunţe la proiectul său de respingere unilaterală, începând din iulie, a oricărui solicitant de azil înregistrat în baza de date europeană EURODAC.

Citește și : Erdogan: SUA că încearcă să lovească Turcia ”în spate”

Berlinul speră să convingă Italia şi Grecia să accepte de asemenea retrimiterea migranţilor înregistraţi pe teritoriul lor, dar care au ajuns în Germania.

Tags: acordAngela Merkelazilitaliamadridmigrantispania
Categorii: Diaspora