X

Angela Merkel se va deplasa la Kiev pe 22 august

Cancelarul german Angela Merkel, care a jucat un rol de mediator în criza dintre Kiev şi Moscova, se va deplasa în Ucraina cu câteva săptămâni înainte de a se retrage din funcţie, a anunţat luni preşedinţia ucraineană, potrivit AFP şi DPA, scrie agerpres

Vizita Angelei Merkel va avea loc cu puţin timp înaintea celei de-a 30-a aniversări a independenţei Ucrainei.

Citește și : Un plic cu gloanțe a fost trimis pe adresa Papei Francisc

”Cancelarul german Angela Merkel intenţionează să se deplaseze în Ucraina pe 22 august”, a precizat pe Facebook Serghei Nikiforov, purtător de cuvânt al preşedinţiei ucrainene.

Potrivit acestuia, subiectele abordate în timpul acestei vizite vor fi în special securitatea şi relaţiile bilaterale.

Germania este unul dintre principalii susţinători ai Kievului în criza cu Rusia, marcată de anexarea Crimeii în 2014 şi de un război cu separatiştii proruşi în estul Ucrainei, conflict soldat cu circa 13.000 de morţi.

Germania şi Franţa sunt mediatori în cadrul ‘formatului Normandia’, destinat încercării de a găsi o soluţie la acest conflict.

În 23 august, a doua zi după vizita cancelarului german, Ucraina îi primeşte pe liderii Poloniei, Letoniei şi Lituaniei pentru a discuta despre anexarea Crimeii de către Rusia, primul forum de acest fel.

Citește și : Un iranian moare de covid la fiecare două minute

Vizita lui Merkel, care va renunţa după 16 ani la putere în urma alegerilor parlamentare germane de la finalul lunii septembrie, va fi şi o ocazie de a oferi noi asigurări Kievului cu privire la controversatul proiect energetic Nord Stream 2.

Gazoductul, care este aproape finalizat, urmează să transporte gaz rusesc către Uniunea Europeană, ocolind Ucraina, ţară a cărei economie depinde în prezent masiv de taxele de tranzit al resurselor energetice pe teritoriul său. Berlinul a evocat deja posibilitatea acordării unor compensaţii pentru Ucraina pentru pierderile de venit aşteptate.

Tags: Angela MerkelkievmoscovaSerghei Nikiforovucraina
Categorii: Diaspora