Angelina Jolie şi-a manifestat sprijinul pentru refugiaţii malieni din Burkina Faso

Publicat:

Actriţa americană Angelina Jolie, trimis special al Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), s-a dus duminică în tabăra Goudebou din nord-estul Burkina Faso pentru a-şi manifesta sprijinul pentru miile de refugiaţi malieni care au fugit din calea violenţei jihadiste, transmite AFP, potrivit agerpres

Vedeta americană a ajuns în tabăra de refugiaţi Goudebou la bordul unui elicopter, însoţită de ministrul burkinabez de externe Alpha Barry, pentru a marca Ziua Mondială a Refugiaţilor, sărbătorită în fiecare an pe 20 iunie.


Citește și : Putin încearcă să ofere partidului la putere în Rusia un impuls preelectoral

“Sărbătoresc această zi în fiecare an cu refugiaţi din diferite ţări şi nu am fost niciodată mai preocupată ca astăzi de situaţia strămutărilor în lume”, a declarat Angelina Jolie după vizita în tabăra situată la o sută de kilometri distanţă de graniţa cu Mali.

“Adevărul este că nu facem nici măcar jumătate din ceea ce am putea şi ar trebui să facem pentru a găsi soluţii care să permită refugiaţilor să se întoarcă acasă sau să sprijine ţările gazdă”, a adăugat actriţa, care a făcut apel în favoarea sprijinirii ţărilor care găzduiesc refugiaţi, precum Burkina Faso.

În martie 2020, după un nou atac asupra postului de securitate al acestei tabere, situat lângă Dori, şi care găzduia aproape 9.000 de refugiaţi, cei care rămăseseră după atacurile anterioare au trebuit să fugă la rândul lor, ceea ce a determinat închiderea Goudebou.

Începând din decembrie, autorităţile din Burkina Faso şi UNHCR i-au adus pe refugiaţi înapoi în această tabără după ce au întărit sistemul de securitate, au adus mai mulţi militari, au organizat mai multe patrule şi au construit o cazarmă.

Din decembrie până în iunie anul acesta, aproape 11.000 de persoane din oraşe din nordul Burkina Faso s-au întors la Goudebou, potrivit UNHCR.

Reprezentantul refugiaţilor din Goudebou, Wanadine ag Mohamed, a reamintit tragedia de la Solhan (nord-estul Burkina Faso), în care 132 de persoane, conform autorităţilor, 160 conform unor surse locale, au fost ucise într-un atac atribuit unor jihadişti în noaptea de 4 spre 5 iunie anul acesta.

Citește și : SUA donează 2,5 milioane de doze de vaccin Taiwanului

Din 2012, aproximativ 22.000 de refugiaţi de diferite naţionalităţi şi-au găsit refugiul în Burkina Faso, inclusiv mulţi malieni care fug de abuzurile grupărilor jihadiste din nordul şi centrul ţării lor.

Burkina Faso a devenit, la rândul ei, ţinta atacurilor jihadiste începând cu 2015, soldate cu peste 1.400 de morţi şi care au forţat un milion de persoane să îşi părăsească locuinţele din cauza atacurilor grupărilor jihadiste care au legătură cu Al-Qaida sau cu gruparea Stat Islamic.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

391 de atacuri ruse în ultimele 24 de ore în regiunea Zaporojie

391 de atacuri ruse în ultimele 24 de ore în regiunea Zaporojie Bombardamente ruse au făcut doi morţi în regiunea Zaporojie din Ucraina, a anunţat...

Recean a fost prezent la festivitatea de absolvire a UTM

Recean a fost prezent la festivitatea de absolvire a UTM Circa 1800 de studenți au absolvit miercuri Universitatea Tehnică a Moldovei. La evenimentul de înmânare...

SUA sărbătoresc astăzi 248 de ani de independență

SUA sărbătoresc astăzi 248 de ani de independență Statele Unite ale Americii celebrează astăzi Ziua Independenței, marcând 248 de ani de la adoptarea Declarației de...

Sezonul 3 din ‘Bridgerton’ devine al 10-lea cel mai urmărit serial în limba engleză difuzat vreodată de Netflix, cu 91,9 milioane de vizualizări până...

Sezonul 3 din 'Bridgerton' devine al 10-lea cel mai urmărit serial în limba engleză difuzat vreodată de Netflix, cu 91,9 milioane de vizualizări până...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.