X

ANI a finalizat controlul averii și intereselor personale în privința consilierul ‘afacerist’ de la Hâncești. Constatările anchetei

ANI a finalizat controlul averii și intereselor personale în privința consilierul ‘afacerist’ de la Hâncești. Constatările anchetei

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) anunță că a finalizat controlul averii și intereselor personale în privința consilierului în Consiliul municipal Hîncești, Ivan Ududovici, constatând o diferență substanțială și deținerea averii cu caracter nejustificat în mărime totală de peste 2 814 900 de lei între averea dobândită, veniturile obținute și cheltuielile realizate pentru 05.11.2019-31.05.2023 de către acesta și membrii familiei sale.

Constatarea inspectorilor de integritate vine după ce portalul Anticoruptie.md a deconspirat afacerile nedeclarate ale funcționarului încă în anul 2021. Jurnaliștii anticoruptie.md au identificat discrepanțe evidente între veniturile modeste declarate și afacerile de milioane pe care le administrează. Consilierul socialist de la Hâncești este cumătru cu fostul președinte Igor Dodon, potrivit anticoruptie.md.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Anterior, ANI a mai  a stabilit că funcționarul a obținut în anul 2022 o avere cu caracter nejustificat în mărime de 1 274 846,91 lei. Atunci consilierul de la Hâncești  a contestat la Curtea de Apel Chișinău actul de constatare emis de Autoritatea Națională de Integritate.

În luna martie curent, ANI a verificat o sesizare din care reieșea că „la 21.12.2020, soția dlui Ivan Ududodovici a procurat o casă de locuit pentru care a achitat suma de 1 554 135,00 lei (valoarea imobilului), 7 771,00 lei-taxa notarială și 2 700,00 lei plata pentru asistența notarială. Potrivit datelor din declarația de avere și interese personale anuală pentru anul 2022, Ivan Udodovici împreună cu membrii familiei sale au obținut venituri în sumă de 470 194,34 lei și au realizat cheltuieli în sumă de 157 750,00 euro (apartament și 2 garaje) și 200 000,00 lei casă de locuit. Veniturile obținute în perioada obținerii calității de subiect al decarării nu sunt insuficiente pentru achiziționarea casei de locuit. Astfel, se atestă o diferență substanțială între avere și veniturile obținute în aceeași perioadă”.

Reprezentantul lui Ududovici, care a venit cu explicații la ANI, a menționat că „în mod eronat nu au fost incluse aceste bunuri în declarația din 30.03.2023, iar fapta de neincludere nu a fost una intenționată”.

În 2021, echipa Centrului de Investigații Jurnalistice a realizat o amplă anchetă jurnalistică în care arăta că  Ivan Ududovici, consilier socialist din raionul Hânceşti, declara oficicial că a avut în anul precedent, 2020, venituri din salariu de doar 114.000 lei, la nivelul salariului unui profesor şcolar. Jurnaliști au dovedit că acesta deţinea şi administra afaceri de milioane.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

Afaceristul, care este cumătru cu liderul socialist Igor Dodon şi naşul de cununie al colonelului de poliţie Petru Corduneanu, un apropiat al fostului şef al al statului, pe lângă faptul că nu şi-a raportat afacerile, nu a declarat nici imobilul de milioane în care locuieşte şi nici automobilul de lux.

Pe urmele părintelui au mers şi cei doi fii mai mari ai săi, care, fiind în funcţii publice, au neglijat regulile de declarare a averilor şi conflictelor de interese. Ivan Udodovici, care este şi preşedintele organizaţiei raionale Hânceşti a PSRM, a beneficiat de mai multe favornuri din partea guvernării, prestând în schimb diferite servicii pentru partidul condus de cumătrul său.

 

Tags: ANIIvan Ududovici
Politică