X

ANI a prins-o pe Sinilga Școlnic cu o avere de nejustificat

ANI a prins-o pe Sinilga Școlnic cu o avere de nejustificat

Autoritatea Națională de Integritate a constatat că pretorul sectorului Ciocana, Sinilga Școlnic, a încălcat regimul juridic al declarării averii și intereselor personale și a găsit o diferență nejustifictă în mărime de 131.492 de lei între veniturile și cheltuielile făcute. În același timp, Sinilga Școlnic are dosar pentru corupere pasivă la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Sinilga Școlnic a intrat în colimatorul Autorității Naționale de Integritate după ce jurnaliștii publicației „Cu Sens” au dezvăluit că funcționara are venituri și bunuri în valoare de circa 1,5 milioane de lei, fiind, astfel, „al doilea cel mai bogat pretor de Chișinău”.

Citeşte şi: Reacţii internaţionale la retragerea lui Biden

Pentru perioada 1 august 2016 – 24 februarie 2023, inspectorul de integritate Gicu Arion a identificat în 2017 o eventuală diferență în valoare de 148.449 de lei. De cealaltă parte, Sinilga Școlnic a declarat că nu este de acord cu „așa-numita diferență de 148.449 de lei, deoarece cheltuielile familiei sale nu au fost nicidecum mai mari decât veniturile”.

ANI a prins-o pe Sinilga Școlnic cu o avere de nejustificat

„Noi, familia Şcolnic, inițial, la dobândirea dreptului de proprietate asupra mijlocului de transport Hyunday Accent, nu am avut nicio cheltuială. Acesta a fost dobândit în urma contractării unui credit şi, în plus, vânzarea automobilului Mercedes vaneo”, a explicat funcționara. „Cu alte cuvinte, pentru automobilul Hyundai Accent, am dat suma din credit și Mercedesul Vaneo.”

În ceea ce privește neindicarea unui imobil în construcție în declarația depusă în 2016, pretora a menționat că acesta era în construcție și nu era dat în exploatare. „Nu știam că urma a fi declarat… Nu am avut nicio intenție de rea-credință ca să nu-l declar. Ulterior, 1-am declarat, respectiv, am corectat omisiunea din 2016, rog a fi luat în calcul faptul dat.”

Sinilga Şcolnic şi şeful adjunct al Inspectoratului de Poliţie din acelaşi sector, Pavel Todica, au ajuns pe banca acuzaţilor pentru corupere pasivă.  Acest caz al funcționarei a cunoscut mai multe turnuri. Inițial, pe 31 martie 2021, ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) i-au reținut pe Sinilga Școlnic și pe Pavel Todica. CNA a publicat atunci discuții în care cei doi decid „pe cine să juchească oleacă mai tare”.

ANI a prins-o pe Sinilga Școlnic cu o avere de nejustificat

Oamenii legii au constatat că, din aprilie 2020 până în 2021, pretora sectorului Ciocana, având o înțelegere prealabilă cu șeful adjunct al Inspectoratului de Poliție Ciocana, Pavel Todica, prin intermediul unui ofițer superior de investigații ar fi pretins și primit sume ce variau între 5.000 şi 10.000 de lei de la agenții economici care amenajau terase sezoniere pe domeniul public sau privat al municipiului Chișinău și al comerțului ambulant stradal, se arată într-un comunicat al CNA.

În septembrie 2021, pretora Sinilga Şcolnic a fost scoasă de sub învinuire, iar ulterior a declarat că dosarul i-ar fi fost fabricat la comandă pe criterii politice. Tot atunci, pretora de la Ciocana a adus mulţumiri primarului de Chişinău, Ion Ceban, pentru că a susţinut-o în perioada cât s-a aflat sub urmărire penală: „Apreciez înalt poziţia domnului primar general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, care mi-a acordat şansa de a-mi dovedi nevinovăţia, deşi, ştiu sigur, că i s-a sugerat nu o dată să recurgă la acţiuni dure în raport cu mine în ultimele luni”.

În octombrie 2023, Școlnic a fost repusă sub învinuire în același dosar, iar acum cauza se examinează la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. În septembrie 2020, ex-președintele Igor Dodon i-a conferit Sinilgăi Şcolnic medalia „Meritul Civic”.

Tags: Autoritatea Națională de Integritate (ANI)avereCiocanapretorSinilga Şcolnic
Știrile zilei