Ani grei de închisoare pentru fostul premier malaezian

Publicat:

Un tribunal malaezian a confirmat miercuri în apel condamnarea la 12 ani de închisoare a fostului premier Najib Razak, pentru rolul lui în vastul scandal de corupţie 1MBD, care a contribuit la căderea guvernului său în 2018, informează AFP, potrivit agerpres.

“Respingem apelul solicitantului”, a declarat judecătorul Abdul Karim Abdul Jalil în faţa Curţii de Apel din Putrajaya, capitala administrativă a acestei ţări din Asia de Sud-Est. “Confirmăm condamnarea de către Înalta Curte, la toate cele 7 capete de acuzare”, a adăugat el.


Citeşte şi: PANICA creată de Omicron aruncă Europa într-o zonă foarte întunecată – Black News

Fostul lider de 68 de ani a fost declarat vinovat la toate capetele de acuzare anul trecut, în timpul primului proces multiplu asupra delapidării Fondului suveran 1Malaysia Development Berhad (1MDB), menit să contribuie la dezvoltarea economică a Malaeziei.

Najib Razak şi apropiaţi ai săi sunt acuzaţi că au deturnat miliarde de dolari din acest fond pentru a finanţa cheltuieli personale, de la bunuri imobiliare, până la articole de lux sau opere de artă.

Primul proces a vizat o deturnare de 42 de milioane de ringgiţi (9,9 milioane de dolari) de la o entitate a 1MDB spre conturile bancare ale lui Najib Razak, o sumă minimă în raport cu amplele deturnări de care este suspectat că se face vinovat.

Judecătorul a calificat aceste fapte ale fostului lider drept “ruşine naţională” şi a subliniat că el “era conştient” de suma transferată în contul său şi pe care şi-a însuşit-o.

Najib Razak a fost declarat vinovat de abuz de putere, spălare de bani şi abuz de încredere, şi condamnat la o amendă de aproape 50 de milioane de dolari în plus la pedeapsa cu închisoarea.

Judecătorul a acceptat însă ca fostul lider să fie eliberat pe cauţiune, în aşteptarea ultimului recurs în faţa celei mai înalte instanţe judecătoreşti din Malaezia.

Fostul premier, care a urmărit audierea online după ce un membru al echipei sale de avocaţi a fost testat pozitiv la COVID-19, s-a declarat “dezamăgit” de verdict. “Nu ştiam şi eu nu am ordonat transferul a 42 de milioane de ringgiţi în contul meu”, a declarat el.

Furia malaezienilor împotriva acestei delapidări a jucat un rol major în înfrângerea electorală surpriză din 2018 a coaliţiei conduse de Najib Razak, care conducea guvernul din 2009.

Fostul lider a negat în mod constant toate acuzaţiile împotriva lui, iar ultimul recurs în acest dosar va fi tranşat peste mai multe luni.

Dacă Najib Razak, care a rămas deputat, va pierde, el va fi încarcerat şi i se va interzice orice funcţie publică.

Citeşte şi: OMS: ‘Niciun motiv să ne îndoim’ că vaccinurile actuale nu protejează împotriva Omicron – Black News

În pofida condamnării sale pentru corupţie, el rămâne popular şi influent pentru o parte din populaţia malaeziană şi a încercat să organizeze revenirea sa politică în ultimele luni.

Acest membru al elitei malaeziene, ai cărui tată şi unchi au fost prim-miniştri, se prezintă drept un om al poporului şi are 4,6 milioane de abonaţi pe pagina sa de Facebook, unde comentează actualitatea şi îşi critică adversarii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Arma care ar îngenunchea economia Rusiei și i-ar ruina mașinăria de război

Arma care ar îngenunchea economia Rusiei și i-ar ruina mașinăria de război Economia Federației Ruse a făcut față până în prezent nenumăratelor sancțiuni, iar Fondul...

Trei treceri ilegale ale frontierei în ultimele 24 de ore; Peste 20 de străini nu au fost lăsați să intre în RM

Trei treceri ilegale ale frontierei în ultimele 24 de ore; Peste 20 de străini nu au fost lăsați să intre în RM În punctele de...

Cum se amestecă Rusia în alegerile din România. Expert: ‘Facem parte dintre inamicii lor mai abordabili’

Cum se amestecă Rusia în alegerile din România. Expert: 'Facem parte dintre inamicii lor mai abordabili' Federația Rusă caută și, de multe ori, reușește să...

Cum arată Ziua Vinului în fotografii în PMAN

Cum arată Ziua Vinului în fotografii în PMAN Sursa: ipn.md

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.