Ani grei de închisoare pentru o fostă deputată kurdă din Turcia

Publicat:

Fosta deputată kurdă Leyla Güven a fost condamnată luni la 22 de ani şi trei luni de închisoare de către un tribunal din Diyarbakir, în sud-estul Turciei, pentru acuzaţii legate de “terorism”, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Privată de mandatul său în iunie printr-un vot parlamentar, dna Güven, în vârstă de 56 de ani, a fost găsită vinovată de “apartenenţă la un grup terorist”, în acest caz Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), şi de “propagandă” în favoarea acestei organizaţii, conform verdictului.


Citeşte şi: Arabia Saudită SUSPENDĂ toate zborurile internaţionale

Un mandat de arestare a fost emis împotriva fostei deputate care compărea liberă şi intenţionează să facă apel la verdict, a declarat avocatul acesteia pentru AFP. Dna Güven nu a participat la şedinţa de luni şi nu a fost imediat posibil să se ştie unde se află.

Dna Güven este copreşedinta “Congresului Societăţii Democratice” (DTK), o organizaţie pe care autorităţile turce o acuză că este legată de PKK, clasificat drept “terorist” de către Ankara şi de aliaţii săi occidentali.

“Mama mea a fost condamnată pentru activităţile sale în legătură cu DTK, care a fost considerat cândva un interlocutor de către autorităţi”, a reacţionat Sabiha Temizkan, fiica fostei parlamentare, pe Twitter.

“Această condamnare este un exemplu concret de aplicare a unui drept al inamicului asupra kurzilor”, a estimat la rândul său Ebru Gunay, deputat şi purtător de cuvânt al HDP, Partidul Democratic Popular, reprezentat de dna Güven până când a rămas fără mandat.

Această descalificare a fost votată în iunie de Parlament, în urma confirmării unei condamnări anterioare a dnei Güven pentru “apartenenţa la o organizaţie teroristă armată”.

Dna Güven, deputată HDP, a fost arestată în ianuarie 2018 după ce a criticat ofensiva militară turcă în desfăşurare în enclava predominant kurdă Afrin din nordul Siriei.

Ea a declarat greva foamei în închisoare în noiembrie 2018 pentru a protesta împotriva condiţiilor de detenţie a liderului kurd Abdullah Ocalan, unul dintre fondatorii PKK.

Această acţiune, urmată de mii de deţinuţi, s-a încheiat în mai 2019.

Dna Guven a fost eliberată condiţionat în ianuarie 2019 până la expirarea pedepsei sale.

Mediile prokurde, în special HDP, fac obiectul unei represiuni nemiloase de câţiva ani în Turcia.

Citeşte şi: Britanicii care vin cu feribotul în Olanda NU au voie să pună piciorul pe uscat

Puterea turcă acuză HDP că este o “vitrină politică” a PKK, acuzaţie respinsă de partidul prokurd care se declară victima represiunii din cauza opoziţiei sale feroce faţă de preşedintele turc.

Selahattin Demirtas, un fost lider emblematic al HDP, este deţinut din noiembrie 2016 pentru acuzaţii legate de “terorism”.

Mai mulţi primari prokurzi din sud-estul Turciei au rămas fără mandat şi au fost arestaţi în ultimele luni pentru presupuse legături cu PKK.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.