Ani grei de închisoare pentru primul ‘disident cibernetic’ din China

Publicat:

Fondatorul unui site din China care a dezvăluit presupuse încălcări ale drepturilor omului a fost condamnat luni la 12 ani de închisoare, una dintre cele mai dure pedepse din ultimii ani împotriva unui disident, relatează AFP, potrivit agerpres.

Huang Qi a fost găsit vinovat de “divulgare de secrete de stat” şi i s-au confiscat bunuri personale în valoare de 200.000 de yuani (26.100 de euro), a precizat într-un comunicat Tribunalul Popular intermediar din Miangyang, în sud-vestul ţării.


Citeşte şi: Atac armat în California (VIDEO): Cel puţin trei oameni au fost ucişi!

În vârstă de 56 de ani, Huang Qi este un veteran al disidenţei în China.

Aflat cu regularitate în colimatorul autorităţilor începând din anul 2000, el a condus site-ul ’64 Tianwang’ – blocat în China – pentru a aminti de zdrobirea sângeroasă a mişcării de protest din Piaţa Tiananmen din Beijing, la 4 iunie 1989 (eveniment cunoscut în China sub data de ‘6-4’).

Huanq Qi, care, potrivit organizaţiilor de apărare a drepturilor omului, este într-o stare proastă de sănătate, a fost arestat în 2016, la scurt timp după ce a obţinut Premiul Reporteri fără Frontiere – TV5 Monde pentru libertatea presei.

Huang Qi a primit încă din 2004 premiul Reporteri fără Frontiere pentru disidenţi cibernetici, după ce a fost condamnat patru ani mai devreme. El a fost atunci primul opozant chinez care ispăşeşte o pedeapsă cu închisoarea pentru că a folosit internetul în scopuri politice.

Citeşte şi: Un alt oficial pleacă din administraţia lui Trump: Şeful serviciilor de informaţii renunţă la funcţie!

În 2009, el a fost din nou condamnat, de această dată la trei ani de închisoare, pentru că a denunţat starea proastă de construcţie a şcolilor care se prăbuşiseră cu un an în urmă în timpul cutremurului de la Sichuan (87.000 de morţi şi dispăruţi).

Cea mai dură pedeapsă aplicată unui opozant politic de la venirea la putere a preşedintelui Xi Jinping a fost cea pentru Qin Yongmin, condamnat anul trecut la 13 ani de închisoare pentru ‘subversiune’. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netflix a dezvăluit imagini din culisele celui de-al cincilea şi ultimul sezon al serialului ‘Strange Things’

Netflix a dezvăluit imagini din culisele celui de-al cincilea şi ultimul sezon al serialului 'Strange Things' Netflix a dezvăluit luni imagini din culisele celui de-al...

Nominalizările la premiile Emmy o să fie anunţate miercuri: Netflix se pregătește să dea marea lovitură

Nominalizările la premiile Emmy o să fie anunţate miercuri: Netflix se pregătește să dea marea lovitură Serialele "The Bear", "Shogun" şi "Baby Reindeer" sunt cotate...

Disneyland Paris bate, de Ziua Naţională a Franţei, recordul lumii la focuri de artificii

Disneyland Paris bate, de Ziua Naţională a Franţei, recordul lumii la focuri de artificii Un foc de artificii care a iluminat cerul parcului de distracţii...

Un întreg sat din Italia a decis să alerge împreună cu primarul pentru a-l ajuta să slăbească

Un întreg sat din Italia a decis să alerge împreună cu primarul pentru a-l ajuta să slăbească Primarul Luciano Fregonese, 47 de ani, din Valdobbiadene,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.