X

Ani grei de închisoare pentru șase foști directori de la Citgo

Tribunalul suprem de justiţie din Caracas a condamnat joi la pedepse cuprinse între opt şi 13 ani de închisoare şase foşti responsabili ai companiei petroliere americane Citgo, care erau acuzaţi de corupţie şi deturnare de fonduri, relatează Reuters, AFP şi dpa, potrivit agerpres.

Dintre cei şase, arestaţi din noiembrie 2017 şi a căror eliberare a fost cerută în repetate rânduri de Washington, fostul preşedinte al Citgo este venezuelean stabilit în SUA, ceilalţi având dublă cetăţenie, a Statelor Unite şi a Venezuelei.

Citește și: Donald Trump și-a anunțat plecarea de la Casa Albă

Citgo, cu sediul la Houston, este deţinută majoritar de compania de stat venezueleană PDVSA.

Fostul preşedinte al Citgo José Pereira Ruimwyk a fost condamnat la 13 ani şi 7 luni de închisoare pentru “deturnare de fonduri”, plus o amendă de 2 milioane de dolari, iar ceilalţi cinci foşti directori Tomeu Vadell, Jorge Toledo, Gustavo Cardenas, José Luis Zambrano şi Alirio Zambrano au fost condamnaţi la 8 ani şi 10 luni de închisoare.

Cel puţin unul dintre cei şase, Tomeu Vadell, va face apel, a declarat pentru France Presse avocatul acestuia, Jesus Joreto, cu toate că “nu are încredere” în sistemul legal venezuelean, considerându-l politizat.

“Respingem în continuare acuzaţiile şi suntem dezamăgiţi că astăzi nu s-a făcut dreptate”, a spus la rândul ei Veronica Vadell, fiica lui Tomeu Vadell.

Condamnarea lor are loc la mai puţin de o săptămână după ce secretarul de stat american Mike Pompeo făcuse apel la “eliberarea lor necondiţionată” şi revenirea lor în SUA. Într-un comunicat difuzat sâmbătă, Pompeo a scris că cei şase “au fost atraşi la Caracas pentru reuniuni de afaceri, arestaţi abuziv de agenţi mascaţi şi aruncaţi într-una din cele mai periculoase închisori din Venezuela”.

Fostul diplomat democrat american Bill Richardson s-a deplasat în vară în Venezuela pentru a lua apărarea celor şase, obţinând ca de la sfârşitul lui iulie doi dintre ei (Cardenas şi Toledo) să-şi continue arestul la domiciliu. Richardson s-a întâlnit chiar şi cu preşedintele Nicolas Maduro, cu toate că Washingtonul – alături de alte zeci de guverne – l-a recunoscut ca şef de stat legitim pe opozantul acestuia Juan Guaido, în 2019.

Citește și: Parlamentul European cere RETRAGEREA trupelor turce din Cipru

Ulterior, Washingtonul a remis taberei lui Guaido şi controlul asupra Citgo, dar Maduro continuă să controleze cea mai mare parte a funcţiilor statului, inclusiv operaţiunile din Venezuela ale PDVSA, care fac obiectul sancţiunilor SUA.

Guvernul lui Maduro a justificat acţiunea împotriva celor şase invocând un plan de refinanţare al Citgo care ar fi stabilit termeni nefavorabili pentru PDVSA şi ar fi implicat comisioane ilegale.

Tags: Alirio ZambranoBill RichardsoncaracasCitgoGustavo CardenasHoustonJesus JoretoJorge ToledoJosé Luis ZambranoJosé Pereira RuimwykMike PompeoNicolas MaduroPetroleos de Venezuela SA (PDVSA)SUATomeu VadellVenezuelawashington
Categorii: Știrile zilei