X

Ani grei de închisoare pentru un profesor vietnamez după critici aduse regimului comunist

Un profesor de muzică din Vietnam a fost condamnat vineri la 11 ani de închisoare, în finalul unui proces expeditiv în care a fost acuzat de “ofensă” adusă regimului comunist. Condamnarea sa ilustrează intensificarea represiunii împotriva oponenţilor regimului, după instalarea la putere la Hanoi a unui nou executiv conservator, relatează AFP, Reuters şi dpa, potrivit agerpres.

Nguyen Nang Tinh, care preda muzică la un colegiu, a fost arestat în mai în provincia centrală Nghe An.

Citeşte şi: În prag de iarnă, Putin ameninţă Europa cu TĂIEREA gazelor

Potrivit avocatului său, Nguyen Van Mieng, el a fost condamnat pentru că a difuzat pe pagina sa de Facebook “gânduri ostile” la adresa statului. Avocatul a apreciat pentru France Presse că pedeapsa aplicată este prea severă, cu atât mai mult cu cât procurorii nu au adus suficiente probe pentru a asocia respectivul cont de Facebook cu clientul său.

La rândul său, tatăl profesorului, Nguyen Ngoc Dinh, a afirmat că fiul său nu a făcut decât să-şi “ridice vocea împotriva nedreptăţii” şi că procesul este “ridicol”.

Între altele, profesorul de muzică a publicat în 2016 pe reţelele sociale un articol privind o companie siderurgică locală implicată într-o deversare toxică în centrul Vietnamului, soldată cu moartea a mai multe tone de peşti, menţionează AFP.

O altă disidentă a fost reţinută vineri pe aeroportul din Hanoi, la venirea din Thailanda. Dinh Thao, critică virulentă a regimului, se stabilise de mai mulţi ani în străinătate, lucrând pentru o organizaţie vietnameză de apărare a drepturilor omului.

“Ultimul mesaj pe care l-am primit de la ea a fost că sunt mulţi poliţişti care aşteaptă” pe aeroport, a declarat pentru France Presse soţul disidentei, Philip.

Organizaţia Human Rights Watch a denunţat reţinerea ei, cerând poliţiei să o elibereze imediat. Poliţia de frontieră vietnameză nu a dorit să comenteze cazul, la solicitarea AFP.

Luna trecută, un arhitect în vârstă de 54 de ani a fost condamnat la 12 luni de închisoare sub acuzaţia că a postat conţinuturi antiguvernamentale pe contul său de Facebook, a făcut cunoscut poliţia, într-un comunicat citat de Reuters.

Citeşte şi: 27 de oameni au murit TRĂSNIŢI de fulgere în Pakistan

Regimul comunist monopartit de la Hanoi a crescut numărul de arestări şi condamnări după instalarea la putere în 2016 a noului guvern conservator. Potrivit Amnesty International, cel puţin 128 de deţinuţi politici se află în momentul de faţă în închisori în Vietnam, dar potrivit unui alt ONG este vorba în realitate de un număr mult mai mare, fapt ce nu poate fi verificat, în lipsa oricăror statistici oficiale.

Vietnamul nu are presă independentă, iar în 2018 a fost adoptat un proiect de lege privind securitatea informatică impunând noi limite libertăţii de exprimare. Textul acestei legi, care nu a intrat încă în vigoare, obligă platformele de internet să retragă în 24 de ore toate comentariile considerate de regim ca fiind o ameninţare la adresa securităţii naţionale. De asemenea, platformele sunt obligate să stocheze informaţii personale ale utilizatorilor şi să le transmită autorităţilor, la solicitarea acestora.

Tags: facebookHanoiHuman Rights WatchNghe AnNguyen Nang TinhVietnam
Categorii: Știrile zilei