X

Ani grei de închisoare pentru zeci de avocați turci

Un tribunal din Turcia a condamnat miercuri 18 avocaţi la ani grei de închisoare în baza unor acuzaţii de terorism, potrivit ediţiei online a ziarului Diken şi organizaţiei pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International, relatează dpa, potrivit agerpres.

Selcuk Kozagacli, directorul Asociaţiei Avocaţilor Progresivi (CHD), care a fost închisă, a fost condamnat la 11 ani şi trei luni de închisoare, a relatat Diken. El a fost arestat în 2017, fiind acuzat că a condus şi a fost membru al unei organizaţii teroriste.

Citește și : Un nou atac al lui Donald Trump la adresa lui Robert Mueller: „Vom vedea dacă raportul este onest”

CHD, un grup anti-tortură care a militat pentru drepturile deţinuţilor, a fost închis prin decret în noiembrie 2016 de către guvernul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan în cadrul măsurilor represive care au urmat după puciul eşuat din iulie acelaşi an.

Astfel de măsuri, între care numeroase arestări în rândul jurnaliştilor şi al cadrelor universitare şi concedieri în serviciile civile şi militare, au fost adoptate în contextul decretării stării de urgenţă în Turcia după puciul eşuat.

Tribunalul din Silivri, la vest de Istanbul, a condamnat şi alţi 17 avocaţi independenţi la pedepse care variază de la trei ani şi o lună la 18 ani şi trei luni de închisoare, a menţionat publicaţia citată.

Toţi au fost acuzaţi că sunt membri sau conducători ai unei grupări de extrema stângă DHKP-C, considerată de Turcia organizaţie teroristă.

Citește și : Partidul lui Orban a fost suspendat din Partidul Popular European

“Condamnările de astăzi sunt un simulacru de justiţie şi demonstrează încă o dată incapacitatea instanţelor aflate sub presiune politică de a oferi un proces echitabil”, a afirmat Milena Buyum din cadrul Amnesty International.

“Nu este o surpriză să vedem că avocaţi care şi-au dedicat viaţa pentru a apăra drepturile inculpatului sunt supuşi ei înşişi unui proces profund defectuos”, a menţionat Milena Buyum, care a apreciat că urmărirea penală în cazul acestor avocaţi este “motivată politic”. 

Tags: Amnesty InternationalAsociaţia Avocaţilor Progresivi (CHD)avocatiDHKP-CIstanbulpuci esuatRecep Tayyip ErdoganSelcuk KozagacliSilivriterorismturcia
Categorii: Diaspora