X

Ani grei de temniță pentru un norvegian acuzat de spionaj în Rusia

Justiţia rusă a condamnat marţi un pensionar norvegian, acuzat că a colectat informaţii despre submarinele ruseşti, la 14 ani de închisoare, într-un caz de spionaj care a provocat tensiuni între Rusia şi Norvegia, informează AFP, potrivit agerpres.

Frode Berg, 63 de ani, care a lucrat în trecut pentru o agenţie guvernamentală norvegiană însărcinată să supravegheze respectarea acordului de frontieră între Norvegia şi Rusia, a fost judecat în spatele uşilor închise la Moscova, după ce a fost arestat în decembrie 2017.

Citește și: Emmanuel Macron promite reconstrucția catedralei Notre-Dame – VIDEO

“Ancheta susţine că serviciile de informaţii norvegiene au încercat să obţină informaţii clasificate cu privire la submarinele ruseşti şi că Berg era implicat”, a explicat jurnaliştilor, marţi, înainte de verdict, avocatul acestuia, Ilia Novikov. “Frode Berg are 63 de ani şi, ţinând cont de condiţiile din închisorile ruseşti, aceasta înseamnă pur şi simplu o pedeapsă la închisoare pe viaţă” care-l aşteaptă dacă el va fi condamnat la 14 ani după cum a cerut Parchetul, a continuat avocatul, înainte de verdict.

Berg a admis că a ajutat serviciile norvegiene, făcând oficiul de curier în mai multe rânduri, dar dă asigurări că el nu ştia ceea ce transporta şi “nu a înţeles că este vorba de tentative de spionaj norvegiene”, a indicat avocatul său norvegian, Brynjulf Risnes, la începutul lui aprilie.

Citește și: Bernie Sanders, candidat pentru Casa Albă și critic virulent al bogaților americani, a devenit el însuși milionar

Arestarea lui Berg a provocat tensiuni între Rusia şi Norvegia, două ţări care împart o frontieră terestră scurtă şi întreţin în general relaţii de bună vecinătate.

Tags: Frode BergIlia NovikovNorvegiarusiaspionaj
Categorii: Diaspora