X

Ani grei de închisoare pentru un fost militar belgian care A DAT cu cuţitul în doi poliţişti

Un fost militar belgian în vârstă de 44 de ani a fost condamnat marţi la nouă ani de închisoare pentru că a agresat cu un cuţit doi poliţişti la Bruxelles, în octombrie 2016, transmite France Presse, conform agerpres.

Procurorul federal belgian a cerut, la 7 septembrie, o pedeapsă de 15 ani de închisoare pentru Hicham Diop care era urmărit în justiţie pentru ”tentativă de asasinat într-un context terorist”.

La 5 octombrie 2016, în districtul Schaerbeek din Bruxelles, acest fost militar practicant de kick-boxing a atacat cu un cuţit doi poliţişti – un bărbat şi o femeie – care patrulau în apropierea unui spital. Bărbatul a fost rănit la gât, iar femeia la abdomen. La peste un an de la acel incident, ei nu şi-au reluat munca, din cauza sechelelor de natură psihologică.

Alţi doi poliţişti au fost răniţi în timpul arestării atacatorului, care nu a putut fi ţinut sub control decât după ce asupra sa a fost tras un glonţ care l-a rănit la gambă.

În cursul anchetei, Hicham Diop s-a prezentat în faţa judecătorului de instrucţie drept ‘un soldat al Daesh’ (acronimul arab pentru Statul Islamic). Instanţa a apreciat că este credibilă teza – avansată de apărare – unei ”răzbunări personale” vizând poliţia în general, după ce în 2011 Hicham Diop fusese lovit de un vehicul al poliţiei federale belgiene.

Sébastien Courtoy, avocatul lui Diop, s-a declarat ”moderat mulţumit” de decizia de marţi a justiţiei belgiene.

Pedeapsa de nouă ani de închisoare ”ţine insuficient cont” de acel accident de circulaţie ”a cărui victimă a fost Hicham Diop”, a reacţionat avocatul, care nu a exclus varianta contestării deciziei. ”Atunci când Hicham Diop spune ‘Sunt un soldat al Daesh’, el este sub morfină (…) Este discursul confuz al unui om în mod special confuz”, a adăugat el.

Tags: Belgiabruxellesdistrictul SchaerbeekHicham Diopkick-boxingmilitarpolitistiSébastien Courtoy
Categorii: Diaspora