Ani grei de puşcărie pentru doi foşti miniştri slovaci, după ce ‘S-AU JUCAT’ cu banii UE

Publicat:

Doi foşti miniştri slovaci au fost condamnaţi miercuri de un tribunal din Bratislava la 12 ani şi, respectiv, 9 ani de închisoare pentru fraudarea unei licitaţii publice care a implicat fonduri ale Uniunii Europene, transmit Reuters şi AFP.

Marian Janusek, fost ministru al construcţiilor, şi succesorul său Igor Stefanov, amândoi membri ai Partidului Naţional Slovac (SNS, dreapta naţionalistă), sunt politicienii slovaci cu funcţiile cele mai înalte care au fost primit condamnări la închisoare.


Pe lângă aceste pedepse, ei mai trebuie să achite amenzi de câte 30.000 de euro.

Instanţa a stabilit că Janusek şi Stefanov, care au făcut parte din primul cabinet al premierului Robert Fico, între 2006-2010, au fraudat o licitaţie de 120 milioane de euro în beneficiul unor firme apropiate partidului lor politic.

Citeşte şi: CJUE elimină un criteriu de bază la recrutarea femeilor din poliţie

În 2007, ministrul Janusek şi Stefanov, pe atunci înalt funcţionar, au lansat o licitaţie pentru prestarea de servicii juridice şi de relaţii publice, anunţul fiind publicat exclusiv pe un panou de afişaj din minister. Contractul a fost câştigat de singurul ofertant, un consorţiu de firme având legături cu liderul de atunci al SNS, Jan Slota.

În verdictul său, instanţa a constatat că inculpaţii ‘au încălcat regulile de transparenţă’ care garantează accesul mai multor candidaţi la ofertele publice.

Sentinţele pot fi contestate în apel. ‘În toată această afacere, scopul este să fie condamnat un ministru la închisoare’, a declarat Janusek în faţa presei după proces, anunţând că va contesta verdictul tribunalului.

După cum notează Reuters, guvernul actual condus de Fico, în care SNS este partener de coaliţie, s-a confruntat cu manifestaţii anticorupţie similare celor desfăşurate în Polonia, Ungaria şi România. Mulţi slovaci consideră că, în pofida unei creşteri a nivelului de trai după aderarea ţării la UE, în 2004, Slovacia are deficienţe în ce priveşte statul de drept, mai ales în combaterea corupţiei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.