ANI ia la puricat averea șefului de la Termoelectrica

Publicat:

Averea lui Vasile Leu, directorul interimar al S.A. Termoelectrica, este verificată de Autoritatea Națională de Integritate.

ANI susține că Leu, care a activat înainte de aceasta la Agenția Națională de Reglementare în Energetică, ar fi încălcat prevederile Legii privind declararea averii și a intereselor personale, transmite Știri.md cu referire la NewsMaker.


Citeşte şi: Moldova, MĂTURATĂ de POTOP: Zeci de familii au rămas fără lumină și acoperișuri – Stiripesurse.md

Potrivit ANI, pe numele lui Vasile Leu a fost înregistrată o sesizare pe 13 iulie 2023 pe faptul pretinsei încălcări a regimului juridic al restricțiilor.

„În textul sesizării se reclamă pretinsa încălcare a regimului juridic al restricțiilor de către dl Vasile Leu, director interimar al SA Termoelectrica, meterializat prin numirea ultimului în funcția de director interimar al SA Termoelectrica, pe când anterior a deținut funcții de conducere în cadrul Agenției Naționale de Reglementare în Energetică, Agenția la rândul său având atribuții de control și supraveghere asupra SA Termoelectrica”, se arată procesul verbal de inițiere a controlului, publicat de ANI.

Autoritatea a menționat în acest sens că în conformitate cu prevederile art.18 alin. (3) din Legea nr. 133/2016 privind declararea averii și intereselor personale, subiecții declarării care și-au încetat mandatul sau raporturile de muncă ori de serviciu, pe parcursul ultimului an de muncă sau de serviciu având atribuții directe de supraveghere sau control al altor organizații comerciale și necomerciale, nu au dreptul să se angajeze timp de un an în cadrul acestor organizații.

„Urmare a analizei informației și actelor confirmative, inspectorul de integritate constată că la etapa respectivă există aparența de încălcare a regimului juridic al restricțiilor de către dl Vasile Leu, având în vedere că ultimul putea avea atribuții directe de supraveghere sau control în raport cu SA Termoelectrica, unde și-a început activitatea în calitate de director interimar din data de 02,12,2021, așadar fără respectarea termenului reglementat de un an”, au comunicat reprezentanții ANI.

Din aceste considerente, potrivit Autorității, inspectorul de integritate a dispus inițierea controlului privind respectarea regimului juridic al restricțiilor în privința lui Vasile Leu.

Vasile Leu a fost numit director general interimar la Termoelectrica în decembrie 2021. Licențiat în urbanism și arhitectură, doctor în științe tehnice, Vasile Leu are o experiență de circa 25 de ani în domeniul energetic. Acesta a activat, anterior, ca inginer coordonator al Laboratorului Dirijarea Proceselor Termice prin metode electrice, apoi a fost șef adjunct al Direcției principale Termoenergetică din cadrul Ministerului Energeticii.

În perioada 2003-2014 a deținut funcția de Director Tehnic adjunct, ulterior, de director tehnic în cadrul Societății pe Acțiuni „Termocom”. Din 2014 și până în 2021, Leu a deținut funcția de șef al secției investiții energie termică și cogenerare a Departamentului gaze naturale și energie termică din cadrul ANRE.

Citeşte şi: Tiraspolul renunţă în acest an la parada militară – Stiripesurse.md

Dorin Recean a cerut să fie demiși responsabilii din cadrul Termoelectrica în urma scandalului cu păcura îngropată.

Recean a cerut aceste demisii după ce Renato Usatîi a publicat imagini cum un tractor îngroapă păcură pe un teren.

Atunci Termoelectrica a anunțat că imaginile sunt din anul 2015, iar după ce au fost făcute publice în 2023, instituția a decis să deschidă o anchetă internă pe acest caz.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Alexandr Petkov, deschis pentru colaborare cu Guvernul în realizarea proiectelor în mun. Bălți

Alexandr Petkov, deschis pentru colaborare cu Guvernul în realizarea proiectelor în mun. Bălți Conform întâlnirii planificate anterior, astăzi, 18 iulie, Ministrul Apărării Republicii Moldova Anatolie...

Parlamentul a audiat raportul de activitate al Consiliului Concurenței pentru anul 2023

Parlamentul a audiat raportul de activitate al Consiliului Concurenței pentru anul 2023 Amenzi aplicate de peste 37 milioane de lei și 15 investigații finalizate privind...

Alexandr Danilov, activistul blocului ‘Victorie’, rămâne în arest preventiv

Alexandr Danilov, activistul blocului 'Victorie', rămâne în arest preventiv Curtea de Apel Cahul a menţinut hotărârea de aplicare a arestului preventiv în cazul activistului blocului...

Gherasimov: Noi ca ţară, nu căutăm scurtături, nu căutăm excepții pe drumul nostru european

Gherasimov: Noi ca ţară, nu căutăm scurtături, nu căutăm excepții pe drumul nostru european Despre următoarele etape și pașii necesari în procesul de aderare la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.