X

Animale pe cale de disparitie. În pofida dimensiunii lor care uimeste, balenele ramân vulnerabile

Balenele se afla în partea de sus a lantului trofic si au un rol important în sanatatea globala a mediului marin. Din pacate, dimensiunea lor mare si aura mitica nu le protejeaza; sase din cele 13 specii de balene mari sunt clasificate ca fiind pe cale de disparitie, chiar si dupa decenii de protectie, conform organizatiei World Wildlife Fund (WWF).

În pofida faptului ca traiesc în apa, balenele au nevoie de aer pentru a respira. Si ca si oamenii, sunt mamifere cu sânge cald, care îsi îngrijesc puii. Un strat gros de grasime le protejeaza de apele reci ale oceanelor.

Balenele ratacesc prin toate oceanele lumii, comunicând prin intermediul unor sunete complexe si misterioase. Simpla lor dimensiune ne uimeste: balena albastra, de exemplu, poate avea lungimi de peste 30 de metri si poate cântari pâna la 200 de tone – cam cât 33 de elefanti. Dar amenintarile la adresa lor sunt multiple.

Activitati industriale

Coliziunile cu navele, capturile accidentale (când balenele se încurca în plasele de pescuit) si poluarea ranesc si ucid balenele. Activitatea de transport maritim si exploatarea petrolului si a gazelor provoaca zgomot ce poate perturba sau chiar afecta auzul balenelor. O astfel de interferenta poate exclude balenele din zonele decisive pentru hranirea si reproducerea lor si le poate perturba caile de migratie.

Vânatoarea de balene în scop comercial

În ciuda unui moratoriu privind vânatoarea de balene în scop comercial si interzicerii comertului international cu produse de balena, mai multe tari, în frunte cu Islanda, continua sa vâneze balene pentru pietele lor. Peste 1.000 de balene sunt ucise în fiecare an în scopuri comerciale.

Statele americane si alte tari membre ale Comisiei internationale pentru vânatoarea de balene (IWC) au încercat de ani de zile sa convinga Islanda sa opreasca vânatoarea de balene în scop comercial – care include vânarea unor specii pe cale de disparitie – întrucât submineaza eficienta interdictiei comerciale a IWC privind vânatoarea de balene. În 2011, dupa presiunea WWF si a altor organizatii, guvernul SUA a declarat oficial Islanda ca fiind în contradictie cu interdictia IWC. Desi nu au fost puse în aplicare sanctiuni, presedintele american de la acea vreme a cerut Islandei sa înceteze activitatile de vânare a balenelor în scop comercial, aminteste WWF. În 2013, Islanda si-a reluat vânatoarea de balene.

Vânatoarea de balene în scop stiintific

Desi Conventia internationala pentru reglementarea vânarii balenelor contine o prevedere ce permite uciderea balenelor în scopuri stiintifice, aceasta a fost scrisa acum mai bine de 50 de ani, într-o perioada în care nu existau alternative. Acum exista tehnici non-letale care furnizeaza datele necesare mult mai eficient si mai precis.

De zeci de ani, Japonia desfasoara operatiuni de vânare de balene în scop stiintific în Oceanul Antarctic – o zona esentiala de hrana pentru balene, în care vânarea lor comerciala este interzisa. În mai 2010, guvernul australian a solicitat Curtii Internationale de Justitie (CIJ) sa ceara Japoniei sa înceteze practicile de vânatoare de balene în Oceanul Antarctic. În martie 2014, CIJ a decis în cele din urma ca Japonia trebuie sa opreasca astfel de activitati, însa Japonia a anuntat ca le va continua.

Încalzirea climei

Încalzirea oceanelor si topirea ghetii în Arctica si Antarctica pot afecta habitatele si hrana balenelor. Mare parte din plantele si animalele mici cu care ele se hranesc se vor deplasa sau îsi vor modifica abundenta pe masura ce schimbarile climatice afecteaza temperatura, vântul si curentii oceanelor. Aceste schimbari pot însemna ca balene precum cele cu cocoasa sau cele albastre ar trebui sa migreze mult mai departe pentru a ajunge în locurile unde se hranesc, ceea ce le lasa mai putin timp pentru a-si cauta hrana. Schimbarile în ceea ce priveste hrana disponibila ca urmare a fluctuatiilor climatice au afectat deja ratele de reproducere ale balenei nordice din Atlanticul de Nord.

Salvarea balenelor esuate

În fiecare an, mii de balene, delfini si marsuini esueaza pe tarmurile din întreaga lume. Ramasi fara ajutor, multi mor într-o zi sau doua. WWF ofera ateliere de salvare pentru localnici. Instruirea cuprinde biologia, identificarea, amenintarile si tehnicile de conservare si salvare a cetaceelor (balene, delfini si marsuini). O astfel de instruire nu numai ca ajuta la garantarea sigurantei balenelor si delfinilor care esueaza pe plaje, dar totodata sporeste aprecierea oamenilor pentru animale si cultiva simtul de gestionare a mediului.

Tags: baleneIslandaJaponiaOceanul AntarcticWorld Wildlife Fund (WWF)
Categorii: Știrile zilei