Anise Koltz a câştigat premiul Goncourt pentru poezie

Publicat:

Poeta luxemburgheză Anise Koltz este laureata din 2018 a premiului Goncourt pentru poezie Robert Sabatier, care îi va fi înmânat vineri, a anunţat luni site-ul Academiei Goncourt, citat de AFP, potrivit agerpres.

În vârstă de 89 de ani, Anise Koltz este, potrivit editorului ei, autoarea unei opere “dedicate incertitudinii, îngrijorării de a nu formula esenţialul, adică o realitate care scapă fără încetare percepţiei, fie că e vorba despre partea ei vizibilă, fie de partea ascunsă a lucrurilor”.


Citeşte şi: Doi arabi israelieni sunt judecaţi la Riad pentru spionaj şi terorism

Anise Koltz, recompensată de-a lungul anilor cu numeroase premii literare, inclusiv cu premiul Apollinaire (1998) şi cu premiul pentru literatură francofonă Jean Arp (2008), şi-a publicat iniţial textele în limba germană, înainte de a scrie exclusiv în franceză începând din anii 1980.

O antologie a poemelor sale a fost publicată în 2016 sub titlul “Somnambule du jour”, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la înfiinţarea colecţiei Poesie/Gallimard.

“Poezia trebuie să fie martor al desfăşurării epocii noastre. Or, niciodată în istoria umanităţii nu a existat un secol mai barbar decât al nostru. Iar ororile continuă şi se înmulţesc în toate colţurile lumii. Suntem lipsiţi de putere în faţa unei cantităţi atât de mari de sărăcie, corupţie şi manipulare. Trebuie oare să trecem prin faţa dramelor care au loc cu ochii închişi de teama de nu fi noi înşine zdrobiţi de violenţă?”, se întreba Anise Koltz, o contestatară eternă a ordinii stabilite.

“Poetul trebuie, deci, să ia şi poziţie faţă de lumea care îl înconjoară. S-a terminat cu florile şi cu păsărelele… Dumnezeu a murit! Omul este singur în faţa lui însuşi, în faţa Universului”, a afirmat scriitoarea luxemburgheză, explicând sensul operei sale poetice.

Citeşte şi: Noi dureri de cap pentru Trump. Starleta XXX îl dă iar în judecată

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda Un irlandez de 33 de ani a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de...

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit...

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.