Ankara aruncă-n aer relaţiile şi aşa şubrede cu SUA: Un angajat al consulatului american este condamnat la ani grei de temniţă!

Publicat:

Un angajat turc al consulatului american la Istanbul a fost condamnat joi la opt ani şi nouă luni de închisoare pentru ajutorul dat unui ‘grup terorist’, o decizie care riscă să tensioneze relaţiile dintre Ankara şi Washington, transmite AFP, citând agenţia Anadolu, potrivit agerpres.

Metin Topuz (foto) era acuzat că a ajutat organizaţia predicatorului Fethullah Gülen, fost aliat devenit inamicul numărul 1 al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care îl acuză de orchestrarea puciului eşuat din iulie 2016. Gülen, care trăieşte în exil în SUA din 1999, neagă aceste acuzaţii.


Citeşte şi: URGIILE fac dezastru în China (VIDEO): Cel puţin 20 de oameni şi-au pierdut viaţa!

Potrivit agenţiei de presă DHA, tribunalul din Istanbul a mai dispus ca Topuz să rămână în detenţie.

Procesul intentat lui Metin Topuz a înveninat relaţiile turco-americane în ultimii ani.

În cadrul consulatului, Topuz avea rol de legătură între autorităţile americane şi brigada antidrog a poliţiei turce.

El a fost arestat în octombrie 2017 şi menţinut de atunci în arest preventiv, fiind acuzat de spionaj şi apartenenţă la mişcarea lui Gülen.

Procurorul a renunţat în martie la primul cap de acuzare şi a cerut o pedeapsă de 15 ani de detenţie.

Citeşte şi: O italiancă s-a apucat de gătit în timp ce era operată pe creier – FOTO

Inculpatul a respins acuzaţiile, afirmând că toate contactele avute cu persoane despre care autorităţile turce spun că sunt susţinători ai lui Gülen se înscriau în cadrul muncii sale şi că nu a făcut decât ‘să asculte de ordinele’ superiorilor din consulat.

Condamnarea sa survine într-o perioadă în care Turcia încearcă să-şi repare relaţiile cu Statele Unite, puternic deteriorate din 2016 mai ales din cauza divergenţelor în dosarul sirian şi a arestării mai multor angajaţi consulari ai SUA, printre care şi Topuz.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani România este ţara care are cea mai tânără bunică, la...

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar” Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”, care...

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.