X

Ankara aruncă-n aer relaţiile şi aşa şubrede cu SUA: Un angajat al consulatului american este condamnat la ani grei de temniţă!

Un angajat turc al consulatului american la Istanbul a fost condamnat joi la opt ani şi nouă luni de închisoare pentru ajutorul dat unui ‘grup terorist’, o decizie care riscă să tensioneze relaţiile dintre Ankara şi Washington, transmite AFP, citând agenţia Anadolu, potrivit agerpres.

Metin Topuz (foto) era acuzat că a ajutat organizaţia predicatorului Fethullah Gülen, fost aliat devenit inamicul numărul 1 al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care îl acuză de orchestrarea puciului eşuat din iulie 2016. Gülen, care trăieşte în exil în SUA din 1999, neagă aceste acuzaţii.

Citeşte şi: URGIILE fac dezastru în China (VIDEO): Cel puţin 20 de oameni şi-au pierdut viaţa!

Potrivit agenţiei de presă DHA, tribunalul din Istanbul a mai dispus ca Topuz să rămână în detenţie.

Procesul intentat lui Metin Topuz a înveninat relaţiile turco-americane în ultimii ani.

În cadrul consulatului, Topuz avea rol de legătură între autorităţile americane şi brigada antidrog a poliţiei turce.

El a fost arestat în octombrie 2017 şi menţinut de atunci în arest preventiv, fiind acuzat de spionaj şi apartenenţă la mişcarea lui Gülen.

Procurorul a renunţat în martie la primul cap de acuzare şi a cerut o pedeapsă de 15 ani de detenţie.

Citeşte şi: O italiancă s-a apucat de gătit în timp ce era operată pe creier – FOTO

Inculpatul a respins acuzaţiile, afirmând că toate contactele avute cu persoane despre care autorităţile turce spun că sunt susţinători ai lui Gülen se înscriau în cadrul muncii sale şi că nu a făcut decât ‘să asculte de ordinele’ superiorilor din consulat.

Condamnarea sa survine într-o perioadă în care Turcia încearcă să-şi repare relaţiile cu Statele Unite, puternic deteriorate din 2016 mai ales din cauza divergenţelor în dosarul sirian şi a arestării mai multor angajaţi consulari ai SUA, printre care şi Topuz.

Tags: ankaraconsulatFethullah GulenIstanbulMetin TopuzRecep Tayyip ErdoganSUAturciawashington
Categorii: Diaspora