X

Ankara şi Bagdadul vorbesc aceeaşi limbă în Kurdistan. Referendumul trebuie ANULAT

Turcia a estimat joi că propunerea Kurdistanului irakian de a ‘îngheţa’ rezultatul referendumului său asupra independenţei este ‘insuficientă’ şi a îndemnat la ‘anularea’ acestui scrutin care a stârnit furia preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, informează AFP.

‘Pasul înapoi (făcut de Kurdistanul irakian) este important, însă insuficient. Ceea ce trebuie făcut este să fie anulat acest referendum’, a declarat şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu, în timpul unei conferinţe de presă la Ankara.

În noaptea de marţi spre miercuri, Kurdistanul irakian a propus ‘îngheţarea rezultatelor’ referendumului său asupra independenţei de acum o lună, aflat la originea unei crize majore cu Bagdadul.

Premierul irakian Haidar al-Abadi a afirmat în ce-l priveşte joi că va accepta ‘doar anularea referendumului’.

Organizarea referendumului a tensionat puternic relaţiile altădată strânse între Turcia şi guvernul regional al Kurdistanului irakian (KRG) şi a îmbunătăţit relaţiile până acum glaciale între Ankara şi Bagdad.

Întrebat cu privire la propunerea de îngheţare a referendumului kurd, premierul turc Binali Yildirim a declarat: ‘Indiferent de decizia pe care o va lua KRG, este evident că aceasta nu va avea rezultate ce vor permite repararea pagubelor provocate’.

Abadi a efectuat miercuri o deplasare în Turcia, unde a fost primit de Erdogan şi Yildirim. Liderii au convenit să consolideze cooperarea turco-irakiană, în special pe plan economic şi al securităţii.

Tags: bagdadHaidar al-AbadiIrakKurdistanul irakianMevlut CavusogluRecep Tayyip Erdoganreferendumturcia
Categorii: Sinteze