X

Ankara cere extrădarea din Bosnia a mai multor cetăţeni turci, presupuşi membri ai reţelei Gulen

Autorităţile din Bosnia-Herţegovina au declanşat procedura de reexaminare a permiselor de şedere acordate mai multor cetăţeni turci căutaţi de autorităţile de la Ankara pentru legături cu mişcarea clericului Fethullah Gulen, informează AFP, potrivit agerpres.

Autorităţile locale au confirmat luni anunţul avocaţilor celor vizaţi.

Potrivit avocaţilor, care au declarat că reprezintă şapte cetăţeni turci, clienţii lor au fost convocaţi la serviciul pentru străini din Ministerul Securităţii, pentru o procedură de anulare a permiselor de şedere. Avocaţii susţin că ambasada turcă de la Sarajevo a înaintat autorităţilor bosniace o listă de deţinători de paşapoarte expirate, fără vreo dovadă a situaţiei sau vreun motiv de anulare.

Citește și : Ursula von der Leyen îşi anunţă demisia din funcţia de ministru german al Apărării, indiferent de rezultatul votului din PE

O avocată a dat asigurări că cetăţenii turci pe care îi reprezintă nu au nicio legătură cu lovitura de stat nereuşită din Turcia, din 2016. Aceştia se aflau în Bosnia în timpul loviturii de stat puse de guvernul de la Ankara pe seama unei presupuse reţele conduse de predicatorul Gulen, stabilit în SUA; majoritatea sunt profesori şi lucrau în Bosnia de aproximativ 20 de ani, a precizat avocata.

Directorul serviciului pentru străini a declarat postului Europa Liberă că verificările dreptului de sejur al celor şapte sunt în curs, paşapoartele lor au fost anulate, iar autorităţile bosniace colaborează cu ambasada turcă.

Unul din avocaţii implicaţi a afirmat că “instituţiile bosniace sunt supuse unei presiuni politice teribile”. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a efectuat recent o vizită la Sarajevo, reaminteşte AFP.

Citește și : Cel puţin 11 civili morţi în explozia unei mine, în provincia afgană Kandahar

Luni, Turcia comemorează trei ani de la tentativa de puci, urmată de proceduri judiciare împotriva presupuşilor participanţi. De atunci, numărul arestărilor a depăşit 55.000 şi au fost concediaţi peste 150.000 de angajaţi ai statului. Ankara susţine că a obţinut extrădarea a 110 suspecţi din circa 20 de ţări. La ceremoniile din Turcia a asistat, conform unor relatări ale presei din Bosnia-Herţegovina, şi liderul principalului partid musulman bosniac, Bakir Izetbegovici, apropiat al lui Erdogan.

Tags: ankaraBosnia-HerţegovinaFethullah GulenSarajevoSUA
Categorii: Diaspora